Monarchie je pro mnohé anachronismem. Mladí mají často jiné názory a starosti, upozorňuje novinářka

Vláda britské královny Alžběty II. byla impozantní už svou délkou trvání, většina Britů se narodila během její 70leté vlády. „Je to šok a smutek. Lidé si uvědomili, že končí jedna velká éra, kdy královna byla stálicí života běžných Britů,“ popisuje novinářka žijící ve Velké Británii Olga Krupauerová.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úmrtí Alžběty II., pieta, Buckinghamský palác

úmrtí Alžběty II., pieta, Buckinghamský palác | Foto: Kirsty Wigglesworth | Zdroj: AP / ČTK

Zpráva podle ní zasáhla i mnohé z těch, kteří mají k monarchii spíše vlažný vztah nebo jsou zastánci republiky. „Ať se na to díváme jakkoli, zemřela paní, která si celý život uchovala morální integritu a snažila se to vštípit i své rodině. Skoro nikdy neudělala krok vedle a panovala bez osobních skandálů či prohřešků, což nelze říct o většině jiných veřejných činitelů,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus. Hostem je Olga Krupauerová, novinářka žijící v Británii

Otázkou prý ale je, zda bude podpora monarchie trvat i za vlády jejího syna Karla III. „Z vlastní zkušenosti bych řekla, že pro řadu lidí je monarchie kontroverzní. Mladí lidé mají úplně jiné názory a starosti. Myslím si, že monarchie je pro mnohé anachronismem,“ soudí novinářka.

Začínají se také ozývat hlasy ze zemí Commonwealthu poukazující na minulost královské rodiny a Britského impéria.

Zároveň je ale monarchie úzce provázána s každodenním životem, královna je na mincích, bankovkách, poštovních známkách a téměř všechny instituce mají v názvu přívlastek královský.

„Pro hodně lidí bude v současné turbulentní době po brexitu a vnitropolitickém vývoji celkově smrt královny dalším těžkým momentem,“ konstatuje Krupauerová. Královna byla podle ní symbolem stability, během její vlády se vystřídalo 15 ministerských předsedů z řad labouristů i konzervativců.

Královské mystérium

Královna se po celou dobu své vlády vyhýbala komentování veřejného dění. „Nikdy nedala najevo svůj názor, ať už v obličeji, nebo verbálně, zachovala určité mystérium. Na jednu stranu vstupovala do života Britů, kteří o ní mluvili jako o někom, koho dobře znali, ale zároveň o jejím nitru nevíme vůbec nic,“ přibližuje.

„Přestože kolem jejího panování je neuvěřitelná spousta materiálů, tak v podstatě nikdo není schopen mluvit o tom, jaká vlastně byla, jakou měla povahu,“ podotýká.

Královská rodina v posledních desetiletích zažila mnohá těžká období. Za annus horribilis, tedy strašlivý rok, sama královna označila rok 1992, kdy skončila manželství tří jejích dětí včetně následníka trůnu.

Popularita královny klesla i po smrti princezny Diany, když se k tragické události vyjádřila až po několika dnech. „Nechtěla sdílet osobní smutek a utrpení s veřejností. Ale pak rychle pochopila, že pokud chce zachovat monarchii a být vládkyní, jakou chtěla být, musí se trošku otevřít,“ vysvětluje Krupauerová.

Jaký měla královna Alžběta II. vztah k moderním technologiím? Poslechněte si v Interview Plus.

Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme