CO SE NEVEŠLO? #2

Z cestovních důvodů dopisuju řadu nápadů, které jsem posbírala na cestě po USA, až teď, když už jsme zpátky doma. Už se těším, až příští týden OBĚ děti nastoupí do institucí a já toho doufám využiju k tomu, abych sem dodala aspoň část postřehů, co se mi honí hlavou. Zatím si sem odložím aspoň přehled textů, které mi vyšly v novinách a časopisech v srpnu.




  • Pro Deník N jsem vyzpovídala Češku annu Ratnayake, která žije s manželem na Srí Lance, kde provozují malý penzion a dílnu na bytové dekorace. Srí Lanka prošla na začátku léta největší ekonomickou krizí od vyhlášení nezávislosti v roce 1948. Na ostrově chyběly pohonné hmoty, turisté odjeli a noví nepřijížděli, inflace rekordně rostla. Nálada se každopádně podle Anna postupně zlepšuje, o čemž si víc můžete přečíst tady
  • Pro stejné noviny jsem sepsala také text o nových hlavních městech, která se staví na zelené louce. Jedno, Putrajayu, mám skoro před očima, druhé, Nusantara, mi právě vyrůstá za humny. Proč se to děje, je to potřeba a kdo bude v nových městech žít? Odpovědi jsou zde.

  • Vyrostla jsem v kontaktní společnosti podání ruky, obejmutí, poplácávání (po všem možném), polibků a letmých dotyků. Ale tady na jihu Asie? Nebýt evropských sousedů, manžela, dětí a občasného otření se o někoho v přecpaném metru nebo ve frontě na nudle, můžu sahat tak maximálně na sebe nebo na různě nemocně vypadající kočky na ulici. Anebo teď se dost peněz na kočky ve speciální kavárně zaměřené na mazlení, kterou nám otevřeli v novém japonském nákupním centru. Šla jsem se tam podívat a napsala z toho fejeton pro časopis Glanc.
  • Pro Respekt jsme se zase zajela podívat do Cyberjayi. Město vzdálené ani ne půlhodiny od centra Kuala Lumpur mělo ambici stát se Sillicon Valley východní polokoule. Jak plány dopadly? Odpověď zde:


Děkuju, že čtete.