V Česku chybí kovářské uhlí. Problémy tak mohou mít třeba střední školy a střední odborná učiliště

10. září 2022 07:44

Středním školám a učilištím hrozí, že budou muset svým studentům podkovařiny nebo umělecké kovařiny neplánovaně měnit školní vzdělávací plány. Na trhu totiž chybí kovářské uhlí a školy ho mají zásoby jen maximálně na několik měsíců. Navíc uhlí násobně zdražilo a vzrostla cena i dalších surovin nutných pro výuku, jako například železa nebo dřeva.

„Děláme hřebíky. Nejdříve musíme vykovat špičku a potom děláme hlavičky,“ ukazuje budoucí umělecká kovářka a zámečnice, studentka oboru umělecký kovář a zámečník na Střední škole řemeslné v Jaroměři, Lucie Kindlová a vkládá dlouhou tyč do rozpálené výhně.

Čtěte také

Nejen v Jaroměřské Střední škole řemeslné ale teď hrozí, že se studenti ke kovařině brzy vůbec nemusejí dostat.

„Není prostě možné sehnat kvalitní kovářské uhlí. Vůbec žádné kovářské uhlí. V současné době máme zásobu tak zhruba na čtvrt roku, říká ředitel školy Petr Valášek.

Druhým problémem je i cena, která se během posledních dvou let zvedla zhruba dva a půl krát. Kovářské uhlí je specifické vyšší výhřevností a nedá se nahradit. „Budeme nuceni upravit výukový program natolik, že z praktických věcí se kolikrát stanou jen ukázky a žáci se přitom budou střídat.

Podobně je na tom i Střední průmyslová škola a SOU Hradební v Hradci Králové.

„Kovářské uhlí máme nakoupeno do konce kalendářního roku, pak se prostě nebude kovat. A budeme hledat jiný, alternativní program. Svařování, modelování, míní ředitel školy Miroslav Tobyška.

Čtěte také

Podle jednoho z největších dodavatelů kovářského uhlí v Česku společnosti Bernat teď není možné v zahraničí, konkrétně v Polsku, surovinu sehnat.

„Zdroje, které nám kovářské uhlí dodávaly, v létě přestaly dodávat. Ale žádné zdůvodnění jsme nedostali. A ani nejsme schopni říct termín nebo období, kdy by se to mělo zlepšit, vysvětluje předseda představenstva společnosti Dan Bernat.

Obdobně jako cena uhlí stouply i ceny dalších surovin nutných pro výuku, například železa. To ale na rozdíl od uhlí na trhu je. Na schůzi ředitelů krajských škol v říjnu tak budou školy po Královéhradeckém kraji požadovat navýšení prostředků.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související