Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jílek se zlobil na sudí: Proti Plzni se to nepískne. Kde je ta hranice?

  20:23
Když mluvil o rozhodčích, několikrát plamenně zvýšil hlas. Trenér olomouckých fotbalistů Václav Jílek byl po domácí porážce 2:3 s Plzní pořádně rozzlobený. Zklamal jej výkon týmu v prvním poločase, ale také verdikty sudích. Především ten před penaltou Plzně, které předcházel nejspíš otočený aut u lavičky Sigmy. „To jsou zcela evidentní věci, nejde o malou teč,“ čílil se.

A stejně tak v závěru, když plzeňský obránce Hejda měl v souboji s Chytilem obě ruce na jeho rameni, leč pokutový kop sudí Marek Radina neodpískal.

Na konci ještě pomezní Kříž neviděl ani další roh pro Olomouc po sražené střele Růska. Zatímco na druhé straně rozhodčí neposoudili jako penaltu ani ruku Jirky. Pochybnosti vzbuzovalo i blízké postavení plzeňské zdi při dvou přímých kopech.

Jak emotivní utkání hodnotíte?
Divácky atraktivní utkání. Musím diváky pochválit za podporu, hlavně v závěru, byli výborní. V poslední době vytváří dobrou atmosféru. Jsem zklamaný z několika věcí. Naprosto zásadními rozhodnutími rozhodčích, které ovlivní průběh utkání. Jsem zklamaný naším vstupem do utkání, třicetiminutovkou, měl jsem pocit, že jsme ještě na výletě a ne na hřišti, že to, co si řekneme, nejsme schopni plnit. A jsem zklamaný výsledkem. Hlavně v druhém poločase kluci ukázali charakter a mentální sílu, vrátili jsme se do zápasu, bohužel jsme udělali triviální chyby, které Plzeň nemilosrdně trestá. Asi zasloužené její vítězství, ale pro mě s velkou pachutí.

Olomouc - Plzeň 2:3, domácí Chytil dvakrát srovnal, pak rozhodl Havel

Především kvůli situaci před penaltou Plzně, které předcházel nejspíš otočený aut?
To je úplně evidentně otočený aut. To není malá teč. Možná to nevidí pomezní, ale čtvrtý rozhodčí (Michael Kvítek, pozn. autora) to vidí a není schopný to nahlásit. Další věc je v 90. minutě, kdy si Hejda pomáhá přes Chytila. Obejmutí hráče. Říkám vám, že čtyřicet metrů před brankou to písknou všichni jako obranný faul na sto procent. Ale v 90. minutě se to proti Plzni nepískne! Nevím, kde je ta hranice, co se ještě může a co nemůže. U penalty na Chorého jsem viděl natažený dres Pokorným, to je asi jednoznačné, hloupé od nás. Ale potom nemůže Hejda jít po Chytilovi úplně nesmyslně rukama, hloupě. Ale rozhodčí si to určitě obhájí, i když jdou proti logice fotbalu.

Mojmír Chytil z Olomouce se snaží ubránit míč před Václavem Jemelkou z Plzně.

Sporná byla i ruka Jirky ve vápně.
Prý byla v přirozené poloze a nemohl reagovat, to jsou už sporné věci. Pak ještě při tyči Růska byla teč Plzně, Pernici, všichni to vidí, ale místo rohu odkopává soupeř v největším tlaku. Ať mi tohle někdo vysvětlí! To jsou tři věci, které mají jednoznačný vliv na celé utkání. Pro nás je to bolestivé, nechci za to schovat náš výkon, protože první poločas nebyl důstojný. Od Juraje Chvátala mám daleko větší očekávání. Je potřeba, aby si uvědomil, že na výkony musí navazovat, ne abychom byli uspokojení. Vypadnou nám dva hráči kvalitou a nemáme v tu chvíli možnost reagovat. Očekávám, že tihle hráči nás budou držet stabilně vysokou výkonností.

Říkáte, ať vám někdo verdikty sudích vysvětlí. Vy pro ně máte nějaké vysvětlení?
Ne, pak by to zavánělo tím, že mám pocit, že někdo někomu straní. Pro mě to jsou věci, které jsou naprosto zřejmé. Tečovaný míč, to není o špičku, to fakt změní směr. Ti chlapi tam jsou čtyři. Nechápu, že to nikdo na sebe nevezme, když to vidí. Pro mě je to s podivem. Cítím křivdu, tak mluvím poměrně plamenně a hledám důvody. Ale mrzí mě to. Vypadá to jako maličkost, která pak rozhodne o celém utkání.

Zdánlivou maličkostí je i vzdálenost zdi při přímých kopech Sigmy z nebezpečných pozic. Ve dvou případech se zdálo, že Plzeňští nestáli devět metrů, ale sotva sedm.
Jo, přišlo mi, že byli strašně blízko. Nebylo ani možné se přes zeď dostat. Ale tak mi přišlo z reálu. Tak na sedmi metrech. Možná nemá rozhodčí úplně dobrej metrovej krok.

V čem byl problém při rozhodující trefě Havla, který mohl skórovat už o chvíli dřív do prázdné branky?
Nevím, jestli jsme nebyli hektičtí, jestli jsme neměli pocit, že po vyrovnání jsme blízko k tomu, abychom utkání otočili. Vypadli jsme v organizaci. Ale to je Plzeň, dostane se do těch situací. Měli jsme to při tom gólu poměrně dobře nabrané, ale odrazí se to k nim. Měli jsme lépe předvídat, ale zase tam byl souboj Mosquera – Chvátal, který tomu předcházel. Mám očekávání, že to Juraj vyřeší jiným způsobem, než že míč vždycky skončí pro soupeře.

Michal Havel se raduje z branky Tomáše Chorého v zápase Plzně na hřišti...

Nedorazů tam bylo víc, také od Pokorného nebo Breiteho. Plzni jste gólové zakončení usnadnili, že?
Bylo to o té reakci. Vlkanovu pustíme na osu jednoduše, i Lukáš Greššák mohl udělat víc. Je potřeba, abychom byli vlčáci na druhé balony ve vlastním boxu. Neuspěli jsme ani v šestnáctce soupeře, protože jsme šance nevyužili a kýžený bod nevydolovali. Je potřeba přiznat, že kdyby soupeř proměnil příležitosti, mohli jsme dostat pět gólů. Strašně jsme jim to ulehčili.

Šancí jste si také vytvořili dost, ale nepředstavoval jste si větší podporu Chytila na hrotu?
Určitě představoval. Plzeň když dnes vystřídá, tak vystřídá fakt kvalitou. Bassey, Mosquera… Nám hodně chyběl Filip Zorvan, jeho kreativitu a útočnou kvalitu bychom užili. Vychází to z typologie hráčů, že je máme spíš do nižších pozic. Kvalitu do finálního řešení nemáme. Ale já nebyl první poločas spokojený ani s Mojmírem Chytilem, musíme uhrávat i těžké balony pod tlakem, zejména Tijaniho. Druhý poločas byl výborný, mužstvo pracovalo dobře, nevzdalo se za žádné situace a až do konce jsme se o bod rvali.

Střídání vás však oživila, druhý gól Chytila padl po krásné souhře Greššáka s Matouškem.
Greššu jsme tam dávali s tím, že je schopný udělat kreativní invenci, i když na riziko. Vyšlo mu to. Krásný předfinální i finální balon. Tohle je krásná věc, ale třikrát centrujeme z pravé strany a Kuba Matoušek je na levé straně na lajně, přitom už musí být v nebezpečnější pozici v náběhu. To jsou věci, které musíme zvládat. Plzeň je schopná čtyři minuty dohrát u rohového praporku. Je to velký rozdíl oproti nám ve volbě potřebného řešení.

Co říkáte na výkony Růska? Vypadá to, že se trápí.
Naše očekávání jsou vyšší, říkám to opakovaně už od jeho příchodu. S potenciálem, který ukazoval v Brně i mládežnických reprezentací, je to hráč, který je ve finální fázi obrovsky nebezpečný, komplexní, má levou, pravou nohu, útočnou hlavu velmi dobrou. Sráží ho psychika. Není dobře nastavený, je často frustrovaný, balony mu končí na tyčích. Přitom teď bych čekal, že se po brance s Pardubicemi uklidní. Neříkám, že tam není snaha, ale klid chybí.

I přes zájem Pardubic zůstává váš asistent Jiří Saňák. Jste rád?
Určitě jsem rád. My jsme v nějaké situaci a Pardubice také. Já vždycky říkám, že to asi dopadne tak, jak má. Jirka tady má velký prostor. Chápu jeho ambici, přeju mu to, jednou bude ligový trenér, protože na to má kvalitu. Ale teď vedení usoudilo, že je potřeba, aby byl s námi. S tím já plně souhlasím. Je to důležitý článek realizačního týmu. Každý je nahraditelný, ale je otázka, v jakém rozsahu. Takhle rychle bychom nebyli schopni zabezpečit adekvátní náhradu, to byla nejzásadnější věc.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 29 21 6 2 60:22 69
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. 1. FC SlováckoSlovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. FC Slovan LiberecLiberec 29 10 9 10 44:44 39
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 29 9 10 10 31:36 37
10. FK TepliceTeplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Klopp se omlouval, Van Dijk si rýpnul do spoluhráčů: Chtějí vůbec získat titul?

25. dubna 2024  12:56

Ještě před dvěma týdny měli všechno ve svých rukou. Jenže od té doby dvakrát padli, naposledy ve...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...