Libor Dvořák: Rusové potřebují uspět v Doněcké a Luhanské oblasti, aby mohli vyhlásit konec tažení

11. září 2022

Rusové začínají neochotně přiznávat nezdary na bitevním poli utrpěné při ukrajinské protiofenzivě v Chersonské oblasti na jihu země. Nově pak Ukrajinci zaútočili i v severněji položených regionech včetně Doněcké a Charkovské oblasti. Ukrajinské akce pokračují už druhým týdnem. Aktuální situaci na Ukrajině komentuje odborník na Rusko Libor Dvořák.

Proč jsou Ukrajinci najednou tak úspěšní?

Čtěte také

O ofenzivě se mluvilo už delší dobu, někdy od jara. Potom prezident Zelenskyj ubral, aby na snahy Ukrajinců příliš neupozorňoval. O to překvapivější je v posledních deseti dnech ukrajinská protiofenziva, která je najednou velice úspěšná. Rusové se patrně přepočítali v tom, že si mysleli, že ukrajinská armáda bude vypadat stejně, jako vypadala v roce 2014, kdy obsadili východ Donbasu a anektovali celý poloostrov Krym. Kromě západních zbraní má ukrajinská armáda k dispozici řadu dobře vycvičených důstojníků a poddůstojníků. Rusové jsou na tom patrně hůř.

Jak své neúspěchy vysvětlují Rusové?

Opakují mantru posledních dnů, že jde o přeskupování sil… Když si uvědomíme, že původním proklamovaným cílem celé ofenzivy bylo osvobození Donbasu, tak Rusové a zejména Putin nutně potřebují, aby dosáhli vojenského úspěchu v Doněcké a Luhanské oblasti a mohli v případě, že by se to nevyvíjelo dobře, vyhlásit konec tažení s tím, že oni svých cílů dosáhli.

Jaký je vývoj situace kolem komunálních zastupitelů, kteří tento týden žádali odstoupení šéfa Kremlu Vladimira Putina? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související