Leonardo Plus

Vraťme se k zimnímu oblečení našich předků. Vyměňme doma triko a kraťasy za kalhoty, košili a svetr, radí etnolog Šimša

Leonardo Plus

Vraťme se k zimnímu oblečení našich předků. Vyměňme doma triko a kraťasy za kalhoty, košili a svetr, radí etnolog Šimša
Teplé oblečení, svetr, zima, chladné počasí, ilustrační foto

Plus

„Lidé nejsou poprvé na světě, všechno už v minulosti zažili a vždy byli nuceni se s danou situací popasovat,“ tvrdí historik a etnolog Martin Šimša. Jak tedy naši předci zvládali přežít dlouhé a kruté zimy bez moderních vymožeností a zemního plynu?
Markéta Ševčíková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Málokoho z nás asi před třemi lety napadlo, jakým zkouškám může být naše blahobytná civilizace v roce 2022 vystavena. Nikdo nečekal, že řada z nás výrazně zchudne. Nikdo nepočítal s tím, že může přijít doba, kdy budeme přemýšlet, čím budeme topit a za co si koupíme jídlo. Jenže jak říká můj dnešní host, lidé nejsou poprvé na světě. Všechno už někdy v minulosti zažili a vždy byli nuceni se s danou situací popasovat. Jak naši předkové přežívali podobné krize, jaké jsou teď před námi a jak si v těžkých časech dokázali poradit? Jak řešili nedostatek jídla a prostředků na topení, jak se společnost stavěla k sociálně slabším a kdo byl vnímán jako skutečně chudý. Pomáhali si v minulých staletích lidé navzájem? O tom všem bude dnešní vydání Leonarda + s historikem a etnologem Martinem Šimšou. Přínosný poslech vám přeje Markéta Ševčíková.

  • Leonardo.

  • Tak milí posluchači, my vás po dlouhé době zdravíme ze Strážnice. Jsem tady se svým tradičním průvodcem, ředitelem Národního ústavu lidové kultury Martinem Šimšou. Dobrý den. Dobrý den. A sedíme na takovém symbolickém místě, které se vztahuje k tomu dnešnímu tématu. Před námi je krásný strážnický zámek, za námi skanzen, budova toho zámku a budovy, které se nacházejí ve skanzenu, velmi pěkně reprezentují ty dva rozličné světy. Ty protipóly, o kterých se dnes chceme bavit. My jsme, pane doktore, před rokem tady rozebírali samé krásné věci. Vinobraní, takové ty podzimní aktivity, které provozovaly naši předkové. Letos nastaly trošku horší chvíle, takže se pokusíme si ukázat, jak naši předkové reagovali při takových krizových situacích, jaké přišly teď na nás. A mohli bychom možná začít tím, co je nejviditelnější charakteristikou toho, jak byla vnímána chudoba a bohatství? Chudoba je vlastně velmi zvláštní fenomén. Ono se samozřejmě její vnímání v průběhu staletí lišilo, ale našli bychom nějakou definici, která charakterizovala chudého člověka?

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají