Víme, jak stavět byty, ale nebude se to líbit všem, míní lídr Pirátů

  12:42
MF DNES přináší předvolební rozhovor s jedničkou Pirátů Jiřím Robenkem, marketingovým manažerem v oblasti IT a šéfem skautského krizového centra. Piráti před čtyřmi lety získali ve Zlíně šest procent hlasů, tři zastupitele a mají jednoho radního.

Jiří Robenek vede v nadcházejících komunálních volbách kandidátku Pirátů. (září 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Svoji pozici by chtěli posílit. „Chtěli bychom se dostat přes deset procent,“ plánuje Robenek. „Pro Piráty není problém, aby přijali odpovědnost za řízení dalších oblastí na radnici.“

Proč člověk, který pomáhá lidem v nouzi, vstoupí do politiky?
Vnímal jsem složitou situaci dobrovolnických spolků, neziskových a výchovných organizací, které nemají ve Zlíně dostatečnou podporu. A když člověk považuje něco za nedokonalé, měl by se to pokusit změnit. Obecně se dá říci, že vnímám velké rezervy v tom, jak je město řízeno.

To zní zvláštně od člena strany, která se na řízení města čtyři roky podílí, nemyslíte?
Rozumím tomu, ale řízení města je rozděleno na oblasti, které mají na starosti jednotliví radní. Například dopravu, školství nebo IT, jak je tomu u Pirátů. Přijímat zodpovědnost za vše jen proto, že jsme členy koalice, mi nepřijde férové.

Není pak férovější odejít z rady, když nepracuje tak, jak si představujete?
Nabízí se to, ale musíme zvážit, jestli by náš odchod městu pomohl. I s ohledem na to, jací lidé by přišli po nás. A je také třeba říci, že vzhledem k volebnímu zisku jsme si v koalici nemohli diktovat podmínky.

Předvolební rozhovory

MF DNES přináší před komunálními volbami, které se konají 23. a 24. září, sérii rozhovorů s lídry kandidátek politických stran a hnutí ve Zlíně.

Pavla Jahodová (Rozhýbejme Zlín)
Jiří Robenek (Piráti)

Následovat budou: Pavel Sekula (SPD) Čestmír Vančura (Zlín 21) Tomáš Goláň (ODS) Kateřina Francová (STAN) Vojtěch Volf (KDU-ČSL) Jiří Korec (ANO)

Pozn.: Vybrány byly strany a hnutí, které jsou zastoupené ve Sněmovně či ve zlínském zastupitelstvu.

Chcete ve vedení města posílit?
Předvídat volební výsledek s ohledem na to, co se děje na vládní úrovni a jaká je nálada mezi voliči, je velmi obtížné. Chtěli bychom se dostat přes deset procent. Pro Piráty není problém, aby přijali odpovědnost za řízení dalších oblastí na radnici.

Průzkumy ukazují pokles preferencí Pirátů. Přisuzujete to tomu, že má velmi nízkou podporu celá vláda, v níž působí?
Ano. Jde především o energetickou krizi. Lidé mají veliký strach z budoucnosti. A zcela pochopitelně, protože vláda jim nenabízí jistotu podpory. Věřím ale, že Zlín bude ohledně volebních výsledků Pirátů trochu jinde než ostatní města, protože se přece jen kauzy ostatních stran poměrně úzce dotýkají právě i Zlína.

Máte na mysli hnutí STAN, které může doplatit na aféru kolem pražského dopravního podniku, do níž byl zapletený i zlínský podnikatel Michal Redl, jenž má k hnutí blízko?
Nabízí se to. Lidé bedlivě sledují dění kolem kauzy Dozimetr a myslím si, že se to projeví i na volebních výsledcích STAN ve Zlíně. Pro nás by bylo na zvážení, jestli bychom s nimi šli do koalice. Každý, kdo politiku sleduje, dobře ví, že místní vztahy Pirátů a STAN nejsou ideální.

V čem se vám nejméně líbí způsob řízení města?
Největší problém vnímám v pomalé přípravě projektů, ať už v oblasti dopravy nebo městského bydlení. Nelíbí se mi také extrémně vysoké ceny nemovitostí v poměru k výši průměrné mzdy, která je jedna z nejnižších v republice. A to se nezmění ničím jiným, než výstavbou bytů ve větším měřítku.

Chtěli byste ve velkém stavět městské byty?
Pro nás je skvělá varianta výstavby městských bytů, případně i výstavba developerů. Ale jen za té podmínky, že to nebudou klasické rezidenční byty, které neřeší dostupnost bydlení pro mladé a studenty.

Kolik bytů byste chtěli postavit za volební období?
Čísla nemáme, záleží na tom, kolik zůstane prostředků v investiční části rozpočtu. Ale chceme tlačit ceny dolů, i na úkor toho, že to nebude splňovat standardy běžného nového bydlení. Šlo by o prefabrikované byty, které se dají budovat v poměrně krátkém čase a jejich cena je jen 50 až 60 procent běžné ceny bytů. Některé domy by měly osm bytových jednotek, některé dvacet. Záleželo by na zvolené variantě i lokalitě a tamní infrastruktuře. Je to odvážný krok, který se nebude líbit všem.

Jiří Robenek

Narodil se v roce 1989, vystudoval zlínské gymnázium a poté získal neakademický titul MBA z oblasti IT marketingu. V této oblasti také pracuje.

Za Piráty kandidoval před čtyřmi lety na 27. místě. Před dvěma lety se rozhodl, že se jim chce věnovat naplno. Ve volném čase působí ve skautu, je zakladatelem Skautského krizového centra ve Zlíně.

V programu máte uvedeny další kroky, které mají vést k větší transparentnosti, například byste chtěli zveřejňovat jmenovité přehledy zastupitelů s tím, jak hlasovali. Co dál?
Chceme Zlín zapojit do systému Cityvizor, který umožňuje komukoliv zvenčí, aby si rozklikal rozhodnutí zastupitelů až na úroveň faktury. Chtěli jsme to už v minulém volebním období, ale nepodařilo se nám to v radě prosadit.

Jaké zlepšení v oblasti digitalizace chystáte?
Tak například v městských lázních budeme chtít prosadit to, aby si lidé mohli na čipové karty na vstup nahrát kredit, aniž by tam museli přijít. Některá města to řeší tak, že si online vyřídíte žádost a domů vám přijde nabitý náramek s kreditem. Další možností je, že vše je v mobilu. To považuji za ideální řešení. Nevidím důvod, proč by se to nemohlo týkat i vstupenky do divadla.

Bude mít město dost peněz na investice s ohledem na současnou situaci?
Dnes bude těžší projekty realizovat. Uplynulé roky, které byly ekonomicky silné, jsou pryč. Město je bohužel zaspalo. Zvýšené náklady v městských firmách proškrtají investiční rozpočet na polovinu, možná i víc. Rozvoj města se zastaví, dokud nebude vyřešená situace s energiemi. Pro nás jsou byty na prvním místě a další investice jsme ochotni pozdržet.

V této době se nabízí zdražování služeb města. Byl byste u některých pro?
Chceme zdražovat tam, kde je služba nadstandard, třeba v městských lázních nebo v divadle. U jednorázových poplatků například za svoz odpadu se navýšení nebráníme.

Dotazník pro lídra

Chcete změnit výši podpory ze strany magistrátu pro hokejový klub ve Zlíně?
Jednoznačně snížit. Pro nás je přijatelná pouze podpora ve stávající výši pro mládež, případně ve velmi omezené podobě podpora pro první tým, výměnou třeba za reklamní prostor na stadionu.

Má se Zlín pustit do projektu tunelu pod centrem města?
Určitě ne. Tunel dnes nedává ekonomický smysl.

Jakou investici upřednostnit i za cenu, kdyby ji město mělo platit jen ze svých peněz: přestavbu náměstí Míru, opravu Velkého kina, či rekonstrukci zimního stadionu?
Pro nás není ani jedna z nich priorita. Větší oprava zimního stadionu je podle nás v tuto chvíli mimo hru. U Velkého kina jde vlastně o totéž: najít řešení, které by město bylo schopné zaplatit. Rekonstrukce náměstí Míru by měla dostat zelenou.

Souhlasíte s městem plánovanou změnou územního plánu v průmyslovém areálu Rybníky, kde má vzniknout území pro bytovou výstavbu, s čímž nesouhlasí tamější podnikatelé?
Je skvělé, že jsou v plánu nějaké byty, ale vhodných lokalit je více. Je otázka, jestli tlačit výstavbu bytů na Rybníkách. Spíše bych se přikláněl k výstavbě v nové lokalitě.

Autor:
  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...