Bohoslužba po smrti Alžběty II. v katedrále svatého Pavla.

Bohoslužba po smrti Alžběty II. v katedrále svatého Pavla. Zdroj: Reuters

Ty vole, teď ještě zemřel Mandela. Na pozadí smrti královny Alžběty oživl český bizarní příběh

Kdo pojede na státní pohřeb královny Alžběty II., který se uskuteční v pondělí 19. září? Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se o tom rozhodne podle toho, zda Česká republika dostane pozvání. Logické by bylo, že by to měla být hlava státu, tedy prezident Miloš Zeman. Ten je ale na vozíčku a z toho plynou problémy s logistikou. Mimochodem něco podobného se řešilo už v prosinci 2013, kdy zemřel slavný bojovník proti apartheidu a někdejší jihoafrický prezident Nelson Mandela. Vrcholní čeští politici navíc u toho předvedli velmi bizarní scénku. Pozoruhodné ovšem je, že tehdy řešili i to, co zůstalo problémem dodnes. Vlastně situace je ještě horší.      

Miloš Zeman je nemocný a používá vozíček. Proto už nějakou dobu necestuje letadlem. Ministerstvo obrany jistou dobu hledalo i dodavatele plošiny, která by dokázala zabezpečit důstojný nástup prezidenta do letadla. Podobný problém se řešil už před lety, jenže situace se ještě více zkomplikovala. Přitom pohřeb královny Alžběty bude zcela jistě jednou z nejsledovanějších událostí letošního roku. A státní pohřeb Velká Británie zažila naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem.

Připomeňme si ale, co se odehrálo v Poslanecké sněmovně v pátek 6. prosince 2013. Při streamovém vysílání ČT 24 mikrofony zachytily o přestávce jednání krátký rozhovor tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka a ministra obrany Vlastimila Picka. Týkal se smrti a pohřbu jihoafrického vůdce Nelsona Mandely (zemřel 5. prosince toho roku) a také zdravotních problémů prezidenta Zemana. Je to natolik bizarní rozhovor, že si ho celý zopakujme:   

Jiří Rusnok: Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela.

Vlastimil Picek: Kdo tam pojede?

Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet.

Picek: Protože voni to dělaj tak do deseti dnů.

Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To, jak máme s ním večeři, jo. Teď já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ale Mandela, to je zase průser. Ty vole, já nevim, dyť ještě ale. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím.

Picek: Ale né, speciál.

Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí? Picek: Já to zaplatím. Rusnok: Tak rozpočet letos to zvládne, ale je to hrozný. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede.

Picek: Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?

Rusnok: No já nevim. Picek: Dyť on má problémy se schodama.

Jan Fischer (do rozhovoru se vmísil i tehdejší ministr financí): Ještě tam bude nějaký průser, člověče.

Picek: Hele, nám zrušil cestu do Afghoše dvacátýho a poletí tady?

Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

Zeman skutečně neletěl. Nakonec do Jihoafrické republiky odjel normální linkou ministr zahraničí Jan Kohout. Zúčastnil se veřejné piety, další den se poklonil rakvi s Mandelou v prezidentském paláci, ale na státní pohřeb ve vesnici Qunu, kde jihoafrický Nositel Nobelovy ceny míru vyrůstal, nejel. Tam nebylo Česko pozváno.

Jak to bude v pondělí 19. září při pohřbu Alžběty II. v londýnském Kolegiátním chrámu svatého Petra ve Westminsteru (známý je pod jménem Westminster Abbey)? Do kostela se vejde kolem 2000 osob a z ciziny jsou podle britských médií pozváni představitelé všech zemí Commonwealthu (Společenství národů Velké Británie a jejich bývalých kolonií a dominií), monarchové z celého světa, pak prezidenti, premiéři a klíčové osobnosti veřejného života. Pokud nepojede prezident Zeman, byl by na řadě premiér Petr Fiala.

Trapas kolem Mandely se sice nezopakuje, ale otázky, co vlastně někdy Miloš Zeman dělá, pořád přetrvávají. V tomto případě bude ovšem dobře, když zůstane doma, protože jinak by kamery zcela jistě zachytily jeho často nepřítomný výraz.