V nemocnici na Bulovce začalo očkování proti opičím neštovicím, vakcínu zatím obdrželo pět lidí

Státní zdravotní ústav dosud eviduje 62 případů opičích neštovic, za poslední týden přibylo 15 nakažených. Lékaři už také začali s očkováním proti nákaze, vakcínu zatím dostalo pět lidí. Česko očkovací látky získalo od Evropské unie, která je nakoupila. K dispozici je celkem 2800 dávek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcínu proti opičím neštovicím zatím dostalo pět lidí

Vakcínu proti opičím neštovicím zatím dostalo pět lidí | Foto: Jakub Porzycki | Zdroj: Reuters

Na vakcínu mají podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nárok lidé nad 18 let, kteří pracují se vzorky odebranými nakaženým pacientům, dále zdravotníci, kteří je ošetřují, a rizikové kontakty.

Právě lidé z poslední skupiny očkování v Česku dostávají. „Vakcína byla zatím podána pouze v našem očkovacím centru pěti lidem, kteří byli v kontaktu s nakaženým,“ říká pro Radiožurnál mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

Afrika stále nemá vakcíny proti opičím neštovicím. Jde přitom o jediný kontinent, kde na ně lidé zemřeli

Číst článek

Vakcína má nejvyšší účinnost v případě, že je podána do čtyř dnů od kontaktu s nakaženým člověkem. Pacient se může přihlásit sám, nebo ho jako kontakt označí zdrojový pacient,“ vysvětluje. 

Libigerová doplnila, že zdravotníci mezi očkovanými nejsou, protože riziko nákazy je nízké. Celosvětově je známo asi 250 takových případů.

Očkování je zatím možné pouze ve Fakultní nemocnici Bulovka, která funguje jako centrální sklad vakcín.

Ministerstvo zdravotnictví teď podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) pracuje na seznamu dalších zařízení, kam by vakcíny mohly zamířit.

„Během několika týdnů je v plánu rozšíření této možnosti i na jiná místa tak, aby byla zajištěna větší regionální dostupnost vakcín pro případ náhlé potřeby,“ říká Pavlovic. 

Podle informací Státního zdravotního ústavu k pátečnímu dni laboratoře potvrdily celkem 62 případů, ještě začátkem týdne to bylo 47. Mezi nakaženými byla jedna žena. Jinak jsou nejčastějšími pacienty muži ve věku 35 - 44 let. 

„Podle místa bydliště se jednalo o osoby z šesti krajů. Nejvíce jich je z Prahy, celkem 49. Středočeský kraj hlásí pět případů, Jihomoravský tři, Ústecký dva a po jednom pak Karlovarský, Olomoucký a Zlínský kraj. K přenosu nákazy došlo převážně při úzkém kontaktu v rámci sexuálních aktivit,“ popisuje mluvčí ústavu Štěpánka Čechová. 

Zdravotní ústav podle Čechové situaci nevnímá jako hrozbu.  

Janetta Němcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme