Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drby, nadávky, legrace i perfektní připravenost. Na schůzky s Alžbětou II. zavzpomínali premiéři

  • Autor: mav - 
    11. 9. 2022
    20:00

    Britskému panovníkovi nepřísluší zasahovat do politiky, nechodí volit, nevyjadřuje se veřejně k aktuálním dilematům. Neznamená to však, že se o politiku nezajímá, naopak! Důležitým projevem tohoto zájmu byly audience, které královna Alžběta II. (†96) každý týden udělovala předsedovi britské vlády.

    Pro premiéry byla svým způsobem důvěrnicí, zhruba hodinu každý týden. Audience se nenahrávají, ani jim nepřihlíží nikdo z personálu Buckinghamského paláce. Zatímco ministerští předsedové mohli být upřímní dle libosti, Alžběta si i v tomto formátu své postoje nechávala pro sebe a nenaváděla je, jak se mají rozhodovat.

    Všech šest žijících expremiérů se v sobotu sešlo v rámci Nástupnické rady, aby svědčili proklamaci Karla III. králem a jeho slib. Do „klubu“ se prvně přidal Boris Johnson, jenž rezignoval dva dny před královninou smrtí.

    Panovnice vždycky měla nastudované své „červené krabice“ – balíčky dokumentů, které jí každé ráno, včetně nedělí a svátků, připravovala její kancelář. Byla výborně informovaná o dění v zemi, včetně politického zákulisí a vládních dilemat, stejně tak i o světě.

    Premiéři se shodují i v tom, jak jim soukromá, důvěrná setkání s panovnicí pomáhala. Mohli se jí svěřovat i žádat rady k čerstvým problémům, opřené o aktuální znalosti i letitou zkušenost.

    Ostatně premiérské audience jsou takovým fenoménem britské politiky, že o nich Peter Morgan (později autor seriálu Koruna) napsal divadelní hru. V české verzi Audience u královny září v roli Alžběty, přijímající postupně řadu premiérů, Iva Janžurová.

  • 1.John Major (vládl 1990-97)

    Britský expremiér John Major Britský expremiér John Major | Steve Punter, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

    Nejstarší žijící expremiér, konzervativec John Major, zmiňuje „velkou spoustu vzpomínek na schůzky, které se lišily od toho, co si lidé asi představují“. Byla tam prý spousta zábavy, humoru, dost spolu i „drbali“… Alžběta sice navenek udržovala dekorum, ale v soukromí uměla být i docela poťouchlá.

    „Ale myslím, že spousta lidí by rovněž byla mimořádně překvapena, kdyby si uvědomili, jak hluboké informace královna měla o životech lidí v každém možném koutě Spojeného království. Vždy byla mimořádně dobře připravená,“ dodal Major pro BBC.

    A podobný rozhled měla o světě. „Vždycky, když byly těžkosti s nějakým zahraničním lídrem, tak řekla ‚S ním jsem se před mnoha lety potkala‘ nebo ‚Znala jsem jeho otce‘. Vždycky našla nějaké moudré slovo. A tyto schůzky s královnou patřily vždy k tomu lepšímu z premiérova týdne,“ uzavřel Major.

  • 2.Tony Blair (1997-2007)

    Královna a premiér Tony Blair, 1997. Královna a premiér Tony Blair, 1997. | ČTK / AP / Fiona Hanson

    „Královna byla součástí mého života celý můj život,“ vzpomínal labourista Tony Blair. „Od chvíle, kdy jsem jako dítě mával vlaječkou, když projížděla ulicemi Durhamu, přes tu čest být jejím premiérem, až po mé poslední setkání a oběd s ní na hradě Windsoru pro obřad Podvazkového řádu před pár měsíci… Setrvale ztělesňovala sílu a stabilitu.“

    Uvedl rovněž, že na onom obědě seděl přímo vedle ní: „Jen zářila, jak jsme si povídali, byla vřelá, laskavá, vtipná a energická.“

    „Mohl jste jí říci, cokoliv jste chtěli, nikdy to nevyzradila,“ vychválil zase královninu diskrétnost pro ITN.

  • 3.Gordon Brown (2007-2010)

    Expremiér Gordon Brown podepisuje proklamaci Nástupnické rady (10. 9. 2022). Expremiér Gordon Brown podepisuje proklamaci Nástupnické rady (10. 9. 2022). | Reuters

    Labourista Gordon Brown se prý až hanbil, kolik toho královna ví – a připomněl, jak jednou měla o jisté zemi Commonwealthu čerstvější informace než on, který měl pod sebou celé ministerstvo zahraničí včetně ambasád. „Měla skvělý smysl pro humor i nekonečnou trpělivost, když jsme se bavili o podrobnostech nudného rozpočtu,“ prohlásil expremiér.

    A zdůraznil, kterak chtěla lidi sjednocovat: „Lidem naslouchala. Nikdy vám neřekla, jak nahlížela na stranické otázky.“

    Brownovi však také královna zavařila v soukromém životě. Zrovna když u toho byli jeho malí synové, okřikla Alžběta své psíky: „Shut up“, což není až tak ostré jako české „Držte hubu!“, ale ve slušné anglické společnosti se to neříká. Chlapci si to samozřejmě zapamatovali a dlouhé měsíce rádi opakovali. „Když to může říkat královna, proč ne my?“ hájili se neprůstřelnou logikou.

    Alžběta od dětství milovala corgi. Alžběta od dětství milovala corgi. | ČTK / AP / KIRSTY WIGGLESWORTH

  • 4.David Cameron (2010-16)

    Královna jmenovala nejmladšího premiéra od roku 1812 Královna jmenovala nejmladšího premiéra od roku 1812 | EPA

    „Každý týden to bylo privilegium mít tu skoro jedinečnou možnost se v soukromí posadit s královnou Alžbětou a moci žádat o její moudrou radu,“ chválil Alžbětu konzervativec David Cameron a potvrdil Brownova slova o skvělé připravenosti. „Měl jsem to štěstí smět žádat o znalosti nejúžasnějšího veřejného činitele na světě a vskutku nejzkušenějšího diplomata světa.“

    Cameron si vyzkoušel, i jak na tom bude jeho stranická kolegyně Liz Trussová, kterou panovnice jmenovala premiérkou dva dny před svou smrtí. „Začal jsem chodit na audience s princem Charlesem, když královna Alžběta II. ještě byla na trůně. Chtěl se začít rozmýšlet, jak má tyto audience vést. A podle toho, co jsem viděl, v nich bude geniální, bude skvěle pokládat dotazy, dávat moudré rady. To nejspíš byla nejdelší učňovská léta v dějinách,“ směje se expremiér.

    Dědicem trůnu byl princ sedmdesát let a sedm měsíců, od svých tří a půl let. „Ví toho spoustu o spoustě témat. A stejně jako jeho matka je vynikající diplomat. Vídal jsem ho v akci na schůzkách hlav vlád Společenství národů (Commonwealthu), zná každého lídra osobně, skvěle s nimi komunikuje,“ uvedl Cameron pro BBC.

    „Měkká síla (soft power), kterou přináší britský monarcha na pomoc premiérovi a vládě se všemi mezinárodními vztahy, byla samozřejmě vynikající – od královny Alžběty II. a myslím, že král Karel III. bude v tomto ohledu hodným nástupcem,“ shrnul Cameron.

  • 5.Theresa Mayová  (2016-19)

    Theresa Mayová Theresa Mayová | Foto Blesk - Jakub Poláček

    „Můj manžel vypráví, jak měl sen. Zdálo se mu, že sedí v range roveru, vozí ho po panství Balmoralu – a řídí Její Veličenstvo královna. A na spolujezdci že sedí jeho manželka, předsedkyně vlády. Pak se probudil a došlo mu, že to je realita,“ rozesmála kolegy poslance expremiérka Theresa Mayová.

    „Královna milovala krajinu, byla praktická žena se zdravým rozumem," pokračovala a přidala další historku ze skotského panství, kde Alžběta trávila prázdniny a kam pravidelně zvala premiéry/premiérky a chotě. Seděli prý na pikniku v jedné z chat na Skotské vysočině, zrovna dorazily piknikové koše. „Všichni jsme se pustili do vyndávání jídla na stůl. Já jsem zvedla nějaký sýr, nandala ho na talíř a pokládala jsem ho na stůl… Sýr spadl na podlahu. Musela jsem se rozhodnout ve zlomku sekundy,“ gradovala expremiérka v parlamentu a vyvolala další salvu smíchu, jak je vidět na videu ze sněmovny.

    „Sýr jsem zvedla, vrátila ho na talíř a dala na stůl. Pak jsem se otočila a vidím, že každý můj pohyb velice bedlivě sleduje Její Veličenstvo královna. Podívala jsem se na ni, ona na mě… a jen se usmála. A sýr zůstal na stole.“

    Mayová, v černém jako všichni přítomní poslanci, umně spojila veselé vzpomínky s vyjádřením úcty. „Zaznívá mnoho holdů a superlativů, není to žádné přehánění – jsou zcela zasloužené,“ dodala Mayová. „Sjednocovala náš národ v dobách potíží, sdílela naše oslavy s radostí a poťouchlým úsměvem.“

    Rovněž zavzpomínala na pravidelné audience: „Konverzace se ženou se zkušenostmi, znalostmi a nezměrnou moudrostí. A také to byl ten jediný mítink, o němž jsem věděla, že neunikne do médií,“ uvedla trochu cynicky.

  • 6.Boris Johnson (2019-22)

    Královna Alžběta II. se sešla s premiérem Borisem Johnsonem. Královna Alžběta II. se sešla s premiérem Borisem Johnsonem. | reprofoto Twitter Buckinghamského paláce

    Alžbětinu pokoru vyzdvihl Boris Johnson, který jí předal demisi dva dny před její smrtí. A také připomněl její svobodomyslnost, když se mohla uvolnit na panství Balmoralu: „Na rozdíl od nás, politiků, s našimi obrněnými konvoji a eskortami na motorkách, vám coby očitý svědek můžu říci, že si sama řídila své auto, bez detektivů, bez bodyguardů, létala po skotské krajině znepokojivou rychlostí – k totálnímu údivu trampů a turistů, které jsme potkávali.“

  • 7.Nevítaný Putin

    Královna si nezvala jen premiéry. Na rok 1998 zavzpomínala Harriet Harmanová – tehdy zrovna kvůli několika přím a snižování přídavků skončila coby ministryně pro ženské otázky ve vládě Tonyho Blaira. „Měla jsem prázdný diář, telefon přestal zvonit. A najednou mou kancelář překvapil telefonát z Buckinghamského paláce. Nikdo se mnou nechtěl nic mít, ale královna mě chtěla vidět,“ cituje nynější labouristickou poslankyni BBC. „Dostala jsem pozvání na čaj s královnou, aby mi poděkovala za mé služby ministryně.“

    Na Alžbětinu pokoru zavzpomínal také jiný labouristický exministr vnitra David Blunkett, od narození nevidomý. Při královské audienci správně poklekl, jenže nesprávným směrem. „Jemně a starostlivě, nikoli povýšeně, se dotkla mé paže a pootočila mě,“ popsal.

    Již dříve Blunkett vzpomínal na jiný trapas roku 2003, při ruské státní návštěvě Británie, první po 125 letech. Omlouval se zpětně královně, že jeho vodicí pes velmi hlasitě štěkal na prezidenta Vladimira Putina. „Psi mají zajímavé instinkty, že…?“ odvětila prý Alžběta s nadhledem - takřka věšteckým.

    Video  Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla  - Videohub
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi