Od tragické nehody vlaku ve Vrbátkách uplynulo 65 let. Co se tehdy vlastně stalo?

11. září 2022 19:36

Téměř před 65 lety, 11. září 1957, opomenul pracovník drah ve Vrbátkách na Prostějovsku přehodit výhybku, a zavinil tak tragickou nehodu.

Za velmi špatné viditelnosti způsobené silným deštěm najel nic netušící strojvedoucí přímo do odstaveného nákladního vlaku. Na místě zemřel a s ním podle dostupných informací více než 10 cestujících.

Jen s lehkými zraněními vyvázli Jaroslav Lešanský a Lubomír Mikš, kteří na hrůzostrašný okamžik vzpomínali na místě nehody. „Jízda probíhala plynule a najednou rána, bum. Spadl jsem mezi lavice, které mi tlačily na hrudník. Stačil jsem si pomyslet, že ještě trochu a je po mně. Ale vtom to povolilo a probudil jsem se na hromadě trosek pod hvězdičkami,“ vybavuje si Lubomír.

„Jízda probíhala plynule a najednou rána, bum.“ 
Lubomír Mikš, přeživší 65 let staré vlakové nehody ve Vrbátkách

Jaroslava s Lubomírem odvezlo projíždějící kamion do Olomouce. Vrátili se domů a potom museli rovnou do nemocnice. Lubomír potřeboval zašít utržené ucho.

Co se dělo pak? S jakými pocity potom znovu nastupovali do vlaku? A jak to, že se na tragickou událost málem zapomnělo? Poslechněte si kompletní reportáž Marka Chvátala.

Autor: Marek Chvátal

Spustit audio