iSport.cz
11. září 2022 • 22:39

Česko - Řecko 88:94. Srdnatý boj až do konce, ale sen o postupu je pryč

Autor: iSport.cz, Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté až do posledních vteřin osmifinále EuroBasketu 2022 proti Řecku plnili své krédo Rvi se jako lev, na postup proti favoritovi to ale nestačilo. Svěřenci Ronena Ginzburga padli po srdnatém výkonu 88:94 a čtvrtfinále si nezahrají. Postup Řeků řídil Giannis Antetokounmpo s 27 body a 10 doskoky. 



Pražské dobrodružství EuroBasketu skončilo krátkým zájezdem do Berlína. Řekové si pověsili na krk i šestý skalp soupeřů na turnaji a poskočili do čtvrtfinále proti domácím Němcům. Čeští lvi opouštějí šampionát, přestože dlouho drželi na uzdě nezkrotného Giannise Antetokounmpa.

Tomáš Kyzlink nasadil k daleké tříbodové střele před klaksonem třetí čtvrtiny, míč zaplul do síťky a na české lavičce v euforii zatínali pěsti i odpočívající tahouni Veselý se Satoranským – Lvi vedou 67:63!

Jenže návrat na palubovku znamenal ostrý řecký nápor. Papapetrou trefil trojku, následoval nesportovní faul kapitána Hrubana, favorit rázem otočil na 69:67. Když po sérii českých kiksů a omylů donesl Giannis Antetokounmpo do koše vedení 74:70, svolal trenér Ginzburg hráče k oddechovému času.

Jenže pozdě spuštěná řecká lavina už se valila a nešla zastavit. Neopakoval se tak podvečerní italský scénář proti Srbům. Čtvrtý tým pražské domácí skupiny si večer na krále té vedlejší nevyšlápl. Po velkém třesku na světovém šampionátu 2019 a olympijské účasti v Tokiu do vysněného čtvrtfinále na evropském jevišti nenakoukl.

Přitom senzaci dlouho báječně režíroval. Svítivě zelené boty obávaného GA se vznesly v první čtvrtině s míčem do vzduchu jenom jednou, po ztrátě Satoranského a Calathesově přihrávce zasmečoval na 9:2. Češi se oklepali, především díky přesné Veselého ruce zareagovali šňůrou 12:0 a poprvé se přehoupli do vedení.

17 asistencí proti Řecku, to je gigantický přínos, chválil Satoranského Palyza
Video se připravuje ...

Postrach Giannis za poločas posbíral jen 4 body a 5 doskoků. „Držíme se naší taktiky, v útoku potom dáváme snadné koše. Funguje to,“ vykládal Jan Veselý v poločasové pauze před kamerou České televize. „Byli jsme v začátku trošku vyjukaní. Obrany se budeme držet dál, musíme v tom pokračovat.“

Řeky v té chvíli střelecky držel rozehrávač Calathes s 11 body, na druhé straně vládli dlouháni Veselý (14) a Auda (10). Národní mužstvo hrálo týmověji, válcovalo protivníky v asistencích (Satoranský 17!) a až na pár vteřin drželo náskok po celou třetí čtvrtinu.

První hlasitý vykřičník přišel se třemi rychlými fauly Veselého proti Giannisovi, proto ho kouč Ginzburg preventivně stáhl ze hřiště v polovině třetí čtvrtiny. Střelecká mizérie v úvodu závěrečné čtvrtiny pak českému výběru podlomila nohy. Neutuchající bojovnost a pětibodové manko držely Řeky v pohotovosti ještě v poslední minutě, ale jakmile Giannis uchvátil doskok a půl minuty před koncem vsypal do českých ran další slanou trojku, bylo rozhodnuto.

Češi končí na turnaji s bilancí dvou výher a čtyř porážek. Brzy je čekají další těžké bitvy v téměř ztracené kvalifikaci mistrovství světa - 11. listopadu doma s rovněž v evropském osmifinále vyřazenou Černou Horou a o tři dny později v Maďarsku.

Česko - Řecko 88:94

Polsko - Ukrajina 94:86
(24:21, 42:45, 69:67),

Finsko - Chorvatsko 94:86
(20:21, 45:43, 67:65)

Srbsko - Itálie 86:94
(28:20, 51:45, 68:66)

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud