Černobílý svět

12. září 2022

Nové album multižánrového hudebníka Mariana Friedla, který se tentokrát vydal elektronickou cestou. Hodnocení připravil Milan Bátor. 

(…) Černobílý svět je album koncepční. Jednotlivé písně jsou rozděleny do čtyř souborů podle ročních období Jaro – Léto – Podzim a Zima. Podle samotného autora je nahrávka metaforou nelehkého období posledních let, které Friedl vnímá jako nezvratnou proměnu se všemi krizemi, které je nutné přijmout a vyrovnat se s nimi. Kromě hudebních „elektrobásní“ jak tvůrčí tandem Friedl-Kocián formu jednotlivých skladeb pojmenoval, album obsahuje také foto knížku fotografky Sabriny Pasičnykové, která je rovněž básnickou sbírkou Mariana Friedla. Nahrávka je velkým překvapením. Myslím, že by byla ještě radostnější, kdyby Friedl věnoval větší pozornost svému zpěvu. Občas je slyšet, že právě zde mu chybí určitá přirozenost, která je v jeho folklorních projektech naopak nehledaná a naprosto přirozená.(…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.