Hlavní obsah

Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních

Moskva
Aktualizováno

Po týdnu mlčení se začaly v ruských médiích objevovat reflexe dopadu ukrajinského protiútoku v Charkovské oblasti. V diskusním pořadu Mjesto vstreči (Místo setkání) televize NTV zaznívala i vyjádření o porážce a další výroky, za které by donedávna hrozily i tvrdé tresty. Hosté konflikt označili za válku a zpochybňovali způsob jejího vedení.

Foto: Eeast2west news / WillWest News, Profimedia.cz

Bývalý poslanec Státní dumy Boris Naděždin (na snímku) v televizní debatě ostře vystupoval proti válce s Ukrajinou a vyslovil se pro mírová jednání.

Článek

„Navrhuju mírová jednání. Je nemožné porazit Ukrajinu se zdroji, které jsme použili v koloniální válce, se žoldnéři bez mobilizace,“ prohlásil nezvykle otevřeně bývalý poslanec Státní dumy Boris Naděždin.

Připomněl, jak se na začátku „speciální vojenské operace“ říkalo, že se Ukrajina vzdá, ukrajinské jednotky se rozprchnou a lidé se budou chtít připojit k Rusku.

Jeho hlas nebyl ojedinělým. Komentátor Alexej Timofejev připomněl slova jednoho experta, jehož analýzu označil za zločinnou. „Byl tu komentátor, který říkal, že když ruští vojáci vstoupí do Oděsy, tak jim bude hrozit jediné, a to že budou zraněni při tom, jak je budou silně objímat. Po 24. únoru už chápeme, že Oděsané ruské vojáky objímat nechtějí. A tento expert nyní říká, že je potřeba pokračovat až do konce. To nebyla chybná analýza, to byla zločinná analýza,“ pronesl Timofejev slova, která by se ještě před krátkým časem nikdo v ruské televizi říci nahlas neodvážil.

Zkritizoval také heslo, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ: „Nezískáme si sympatie Ukrajinců, když jim říkáme, že jejich národ neexistuje. To vyvolává jen odpor.“

Politický expert Viktor Olevič se zase pustil do kritiky oblíbené fráze, že vše jde podle plánu: „A to bylo před šesti měsíci plánováno, že se stáhneme z Balaklije a budeme odrážet protiútoky v Charkovské oblasti? Naše rozvědka to mohla předpokládat.“

Obyvatelky Balaklije v slzách vítají osvoboditele. Dáte si lívance? Ještě nám zbyly

Válka na Ukrajině

Jestřábi neustupují

Všichni tito hosté však v debatě čelili jestřábům. „Válka je válka a nelze vše předpokládat. Hlavní je politická vůle a bude dosaženo vítězství,“ namítl poslanec Sergej Mironov.

Jednání s Ukrajinou odmítl: „Nemohou být žádná jednání s nacistickým režimem Volodymyra Zelenského. Ten musí být zničen.“

Když mu Naděždin řekl, že na to nemají jednotky na Ukrajině sílu, pokud by se nemobilizovalo a nezačala válka v plném rozsahu, Mironov na to dokázal odpovědět jen nedávnými slovy Vladimira Putina: „My jsme ještě nezačali, až bude potřeba tak začneme.“

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci u vjezdu do IzjumuVideo: Reuters

K nepříznivému vývoji na frontě Mironov uvedl: „Bojuje s námi blok NATO rukama dobře připravených Ukrajinců.“ Vyjádřil se podobně jako ruský propagandista Viktor Solovjov, který minulý týden řekl v jiném pořadu, že země NATO jsou na křížové výpravě proti Rusku a Ukrajinci jsou jejich „lancknechti“.

Budou ještě válčit i dnes desetileté děti?

Podobný postoj jako Mironov zaujímal i poslanec Alexandr Kazakov, který kritizoval Naděždinova vyjádření o koloniální válce jako dehonestující a podkopávající morálku. „Je to globální válka, toto je její část,“ trval na svém.

„Doufám, že globální válka nezačne, rovnováha sil nepracuje v náš prospěch,“ reagoval Naděždin dalším odvážným vyjádřením.

Z diskuze bylo patrné, že jestřábi nemíní ustoupit. „My potřebujeme vyhrát válku na Ukrajině, zlikvidovat tamní nacistický režim,“ řekl Kazakov. Na dotaz exposlance, kolik let to budou Rusové dělat, odpověděl: „Kolik bude potřeba.“ Naděždin mu poděkoval za upřímná slova s dovětkem: „Takže i moje desetileté děti mají naději bojovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám