Pavel Haas Quartet dnes zahájí Komorní řadu Dvořákovy Prahy

Koncert renomovaného smyčcového kvarteta dnes 12.9. ve 20.00 v Rudolfinu nabídne Schuberta a Dvořáka.

Pavel Haas Quartet letos slaví 20. výročí. Založen byl roku 2002 a po vítězství v soutěži Pražského jara se brzy prosadil na mezinárodní scéně. Pro vydavatelství Supraphon nahrál řadu alb s díly českých i světových skladatelů. Za své nahrávky dostali mimo jiné šestkrát Grammophone Award a další prestižní ocenění. Časopis BBC Music Magazine zařadil Pavel Haas Quartet mezi 10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob. Soubor je pojmenován po žákovi Leoše Janáčka a bratrovi herce Huga Haase, českém skladateli Pavlu Haasovi, který byl v roce 1944 zavražděn v Osvětimi. V současné době soubor hraje ve složení Veronika Jarůšková (housle), Marek Zwiebel (housle), Luosha Fang (viola) a Peter Jarůšek (violoncello).

Jejich dnešní koncert v rámci festivalu Dvořákova Praha bude průnikem koncertní řady Dvořák Collection a Komorní řady festivalu. Kurátorem Komorní řady je letos právě Pavel Haas Quartet a dnes ji zahájí Smyčcovým kvartetem č. 15 G dur Franze Schuberta, skladatelovou poslední skladbou tohoto žánru.

Komorní řada Dvořákovy Prahy letos celkem uvítá šest špičkových ansámblů z domova i zahraničí. Po "Haasovcích" to dále to budou Juilliard String Quartet (15.9.), Bennewitzovo kvarteto (16.9.), Zemlinského kvarteto (17.9.), Sedláčkovo kvarteto (18.9.) a Jerusalem Quartet (20.9.). Na posledním koncertě komorní řady 24. září pak letos vystoupí mimo jiné světoznámá klavíristka Martha Argerich a soubor Ukrajinsko-česká Sinfonietta řízený Radkem Baborákem.

Ve druhé části dnešního večera se potom Komorní řada fakticky protne s Dvořák Collection díky provedení a nahrávání Smyčcového kvartetu č. 13 G dur Antonína Dvořáka. Je ve stejné tónině jako Schubert, ale hudebně již míří k okouzlujícím barvám impresionismu. Projekt kompletního provedení všech Dvořákových smyčcových kvartetů se rozprostře i do následujících ročníků festivalu a vyvrcholí v roce 2024, kdy si bude hudební svět připomínat 120. výročí úmrtí tohoto nejpopulárnějšího českého skladatele.

Foto: Marco Borggreve

Podcast