Slovenskému svazu kvůli nominacím hokejistů z KHL hrozí ztráta státní podpory

foto Ilustrační foto - Slovenský brankář Patrik Rybár.

Bratislava - Ke kritikům slovenského hokejového svazu, který navzdory ruské invazi na Ukrajinu umožnil hráčům z KHL reprezentovat, se přidalo i ministerstvo školství a pohrozilo zrušením státního příspěvku.

Svaz rozhodnutí zdůvodnil tím, že hráči neporušují žádné dohody ani zákony. Uvedl také, že je nepřípustné, aby hokejisté působící v KHL byli kvůli tomu vystaveni nevraživosti nebo útokům.

Proti se však okamžitě postavili partneři svazu včetně dlouholetého sponzora společnosti Orange Slovensko. Nyní se ostře ohradilo i ministerstvo školství a pohrozilo sankcemi.

"Otevřeme smlouvu o poskytování státního příspěvku svazu, ve které je i účel reprezentace Slovenska a budeme řešit oprávněnost nákladů na tyto hráče," citoval prohlášení ministerstva deník Nový Čas.

V KHL aktuálně působí sedm Slováků - brankáři Patrik Rybár, Adam Húska, obránci Michal Čajkovský, Christián Jaroš a útočníci Michal Krištof, Adam Liška, Samuel Buček. Kromě Čajkovského s Liškou všichni do Ruska přišli až po vypuknutí války.

Ostatní evropské svazy už dopředu uvedly, že hráče z Ruska povolávat nebudou. Z Čechů momentálně v KHL působí útočníci Rudolf Červený (Vladivostok), Dmitrij Jaškin (Petrohrad) a obránci Libor Šulák (Vladivostok) a Michal Jordán (Chabarovsk),

Šulák s Jordánem původně dostali výjimku, protože smlouvy podepsali již dříve, ale finský trenér české reprezentace Kari Jalonen nedávno uvedl, že ani tak je nebude do národního týmu povolávat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 11°C

Celá předpověď