Zesnulá Hana Zagorová obdrží od prezidenta vyznamenání: Převezme ho Štefan Margita?

Prezident Miloš Zeman udělí státní vyznamenání zpěvačce Haně Zagorové in memoriam. Devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík zemřela v srpnu ve věku 75 let. Vyznamenání se bude udělovat jako vždy na státní svátek 28. října.

Zeman také prozradil, že se Zagorovou o vyznamenání v minulosti mluvil, ta ho ale tehdy odmítla. „Tehdy paní Zagorová namítala, že je to zrovna v roce výročí, kdy Jakeš na Červeném Hrádku pronesl projev o hodné holce.“ Hana Zagorová v roce 1989 podepsala petici Několik vět Charty 77 a celou dobu bojovala proti tehdejšímu režimu. Bylo jí dokonce zakázáno zpívat a zrušili jí i koncert.

Tehdejší československá společnost se z projevu Milouše Jakeše dozvěděla, že paní Zagorová je milá holka, ale už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. Zatímco běžní občané se bavili, pro komunisty to byl jednoznačný vzkaz, že pěvecká kariéra Hany Zagorové právě skončila.

O jaké vyznamenání se bude jednat, prezident neřekl. Je ale známo, že má v plánu udělit Řád bílého lva ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Kdo vyznamenání za Hanku převezme, není známo, ale je možné, že to bude její manžel, Štefan Margita.

Hanu Zagorovou trápily dlouhodobě zdravotní problémy, které se začaly zhoršovat v září 2020, kdy prodělala koronavirus s velice těžkým průběhem.

Zdroje: MSN, ČT24, Instagram