Hlavní obsah

Krmil své slepice moučnými červy. Z červího trusu nakonec vyrobil kvalitní hnojivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Straky

Rudolf Tyburec začal produkovat moučné červy jako krmivo pro slepice. Poté ale zjistil, že hmyzí trus je i výborným hnojivem. Dnes z trusu vyrábí speciální organické hnojivo, které má repelentní účinky a díky neutrálnímu pH ho lze použít na všechny rostliny.

Z červího trusu Rudolf Tyburec vyrábí kvalitní hnojivo na zahraduVideo: Novinky

 
Článek

„Myšlenka vznikla tak, že jsem začal produkovat moučné červy jako krmivo pro naše slepičky. Zjistil jsem, že nemám žádné škůdce na zahradě a začal jsem se inspirovat v zahraničí,“ sdělil Novinkám Rudolf Tyburec, majitel firmy Hnojík.cz.

Protože ho zajímalo, v čem je hnojivo tak výjimečné a zda má opravdu skvělé účinky na škůdce, začal jej zkoušet u sebe na zahradě. Většina škůdců a plísní opravdu zmizela.

Český geniální pianista má hudbu v genech. Ocenění sklízí po celém světě

Muži

Začal doma u kotle, skončil ve výrobních halách

„Nejdřív jsem začal doma v technické místnosti u kotle, protože bylo potřeba mít teplo. Tam jsem si udělal nejdřív dvacet přepravek, padesát přepravek, potom sto přepravek,“ doplňuje s tím, že výrobu musel po čase přemístit do větších prostor kvůli většímu zájmu o hnojivo.

Proces výroby je jednoduchý. Červi, kteří mají velikost do tří centimetrů, se umístí do pšeničných otrub, kde žijí a krmí se. Poté, co vyprodukují trus, dojde k jeho sběru.

„Jedna přepravka udělá za 90 dnů jeden litr hnojiva, potom to z toho dostáváte proséváním,“ dodává Tyburec. Přepravky se prosévají až v momentě, kdy jsou červi dostatečně velcí, aby sítem nepropadli. Sítko má 0,3 milimetru, čímž propadne opravdu už jen žádoucí trus.

Foto: Novinky

Červi se živí kvalitní zeleninou.

Protože v hnojivu mohou být zbytky vajíček, směs se prosévá ještě jednou v expediční hale. Červi, kteří splní úkol, se pak stávají krmením pro slepice.

Součástí hmyzího trusu jsou i takzvané svlečky, které mají ony žádoucí repelentní účinky proti škůdcům.

Hnojivo lze vyrobit i doma

Rudolf Tyburec začínal doma, proto říká, že každý si takovéto hnojivo může také vyprodukovat, není na tom nic složitého.

„Doma můžete udělat svoji vlastní hmyzí farmu a můžete produkovat svoje hnojivo,“ říká. Červi se rozmnožují mezi sebou, kladou vajíčka a z nich rostou další.

V jednopokojovém bytě má 68 jedovatých hadů a kajmana. Zašli jsme na návštěvu

Muži

Hnojivo má neutrální pH, takže není schopné spálit jemné kořínky rostlin, jakými jsou například kaktusy. Hnojit tak můžete všechny rostliny bez obav.

Tyburec ale upozorňuje, že důležité je hnojit takovým množstvím, které je vhodné pro konkrétní typ rostliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám