Na nová auta se čeká i přes rok, kupuje se víc ojetin

12. září 2022 12:50

Nových aut je na trhu stále nedostatek. Proto roste zájem o ojetiny, a to i mezi firmami. V Česku tak stárne vozový park.

Koupit si nové auto je čím dál tím složitější. Ukazují to statistiky Svazu dovozců automobilů za období od začátku roku do konce srpna. Za tu dobu lidé v Česku registrovali téměř 130 tisíc nových vozidel. V porovnání s loňským rokem jich bylo o 13 procent míň.

Nedostatek součástek i potíže v logistoce. To jsou jen některé z příčin, které stojí za problémy s výrobou a dodávku nových aut.

Čtěte také

Zvýšený zájem o zánovní vozy

Zájemci si na nový vůz počkají i přes rok. Lidé si proto častěji pořizují mladší ojetiny. Podobně to začínají řešit taky firmy.

"Lhůty se nám posouvají. A výrobci nejsou schopni splnit dodávky, tak jak zákaznici požadují," vysvětluje tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Třeba na nové vozy značky Škoda zákazníci v současnosti čekají půl roku až 14 měsíců. Podobné je to třeba i u Fordu nebo Hyundai. Dodací lhůty se liší model od modelu a záleží taky na výbavě. Lidé tak častěji sáhnou po ojetém vozu.

Vozový park v Česku stárne

"Tak se nám to částečně přelívá do ojetin. A navíc u těch ojetin ještě zaznamenáváme stále velmi nevhodnou skladbu," podotýká Josef Pokorný.

Za poslední tři roky zestárl český vozový park o jeden rok na průměrných 16 let. V Evropské unii se tak řadí k těm nejstarším. A kromě lidí začíná výrazně růst i počet firem, které kvůli dodacím lhůtám nových aut stále častěji pořizují mladé ojetiny na operativní leasing.

"V posledních dvou letech jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky u naší společnosti. Například v letošním roce je to až trojnásobek," potvrzuje tendenci obchodní ředitel společnosti ALD Automotive Martin Štětina.

Čtěte také

V nabídce má čím dál víc zánovních vozů pro firmy i společnost Arval, potrvzuje šéf marketingu Marek Šebest: "Službu jsme spustili 15. června 2022. Pravidelně tam přidáváme další a další vozidla. Aktuálně téměř 50 vozidel v nabídce."

Zvýšený zájem firem o ojetá auta evidují i tuzemské autobazary, potvrzuje ředitel AAA Auto a Mototechna Luboš Vorlík: "Firmy si u nás pořizují ze 70 procent zánovní automobily, které mají podobné parametry jako nové vozy."

Průměrná cena ojetých aut v Česku v prvním pololetí vzrostla o 18 procent na necelých 289.000 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia, která prověřuje historii vozů na českém trhu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio