Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festiwall důstojně uctil kytaristu Radima Hladíka. Přidal se i Michal Pavlíček

Pocta Radimu Hladíkovi (Festiwall 2022): zleva Michal Pavlíček, Roman Helcl, Adam Krofian, Vojtěch Říha foto: Kytary.cz

Pražský veletrh hudebních nástrojů Festiwall, jenž se odehrál minulý víkend v Praze, vyvrcholil v neděli večer velkým koncertem Pocta Radimu Hladíkovi. Na pódiu se vystřídalo několik prvotřídních českých kytaristů, řada zpěváků a doprovodil je kromě bývalé Hladíkovy rytmiky velký orchestr.
  16:53

Festiwall pořádá největší český online a navzdory „internetovému“ názvu také kamenný český obchod Kytary.cz, mající dnes již mezinárodní dosah. A dějištěm byl jako vždy areál jeho megastoru v pražských Modřanech a jeho bezprostřední okolí.

Protože kytary všeho druhu má prodejce v názvu a také se jedná bezpochyby o nejfrekventovanější hudebně-nástrojovou komoditu, důraz na ně je patrný i z náplně veletrhu: týkalo se jich nejvíce výstavních stánků, různých předváděček, workshopů, besed i koncertů. Jestliže pak celý třídenní nástrojový maraton vyvrcholil poctou jednomu z nejlepších českých kytaristů všech dob a na pódiu se mimo jiné objevil také úřadující král naší rockové kytary Michal Pavlíček, mělo to svoji nezvratnou logiku.

Koncertů Pocta Radimu Hladíkovi už na podobném půdorysu proběhlo při různých výročích několik a ani tento nebyl poslední, Hladíkovi fanoušci mohou zajít například 6. prosince do pražské Lucerny - dva dny předtím si připomeneme už šesté výročí kytaristova úmrtí a týden na to jeho nedožité šestasedmdesáté narozeniny.

Koncert probíhal víceméně chronologicky, na první dvě písně před kapelu, která po celou dobu tvořila základ všeho dění na pódiu, tedy před kytaristy Adama Krofiana (The Atavists) a Romana Helcla (November 2nd) a bývalou rytmiku posledního obsazení Blue Effectu Vojtěcha Říhu (baskytara) a Václava Zimu (bicí), nastoupil Viktor Sodoma, v 60. letech jeden z předních českých rockových zpěváků a frontman The Matadors. Z jejich repertoáru zazněly písně Indolence a Get Down From the Tree - a bylo to skoro až dojemné.

Pěvecké party v dalších písních si rozdělili mezi sebe mladší interpreti, zpěvačka Iva Marešová, Pavel Bohatý, Tomáš Fröde a Yannick Tevi, na několika místech podpořil kytarovou sekci zmíněný Michal Pavlíček. Celkem spolehlivě doprovázel chrudimský KYX Orchestra, který s Blue Effectem spolupracoval už za Hladíkova života - nahradil Jazzový orchestr Československého rozhlasu, s nímž v letech 1971 a 1974 vydal Blue Effect na svoji dobu velmi progresivní alba Nová syntéza a Nová syntéza 2.

Právě z nich z větší části vycházel repertoár koncertu v plném obsazení. Doplnila ho slavná Hladíkova úprava moravské lidové písně Ej padá, padá rosenka, z časových důvodů (protáhla se zvuková zkouška) například nedošlo na další slavnou skladbu Rajky. Nechyběl ale naopak blueeffectovský monstrhit Slunečný hrob, jehož už první tóny leckomu probrní celé tělo slastí, a jehož Mišíkova pěveckého partu se ujal Pavel Bohatý. Celá show vyvrcholila bezpochyby nejslavnější českou kytarovou instrumentálkou Čajovna, ve které živí hudebníci doprovodili originální Hladíkovu kytarovou stopu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!