metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 23 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Finále festivalu Město = Galerie se uskuteční už tento pátek v Mladé Boleslavi

  9:08
Mladá Boleslav 13. září 2022 (PROTEXT) - Streetartový festival Město=Galerie míří do finále, které se letos poprvé odehraje v Mladé Boleslavi. Ve městě se o víkendu bude malovat několik vybraných ploch a představí se při tom umělci z Čech i zahraničí.

Z Dánska dorazí legenda Bates. Celosvětové uznávaný umělec se věnuje graffiti již od poloviny osmdesátých let. Maďarsko bude reprezentovat na přehlídce Fat Heat, který minulý rok osvěžil sídliště v Kutné Hoře svou malbou s podtitulem Spravedlivé varování. Na festivalu nemůže chybět Lukáš Kladívko, který pečlivě vybírá svou malbu na určenou plochu. Ze Slovenska přijede Panika71, který vyšel jako vítěz z vyhlášeného open callu. Místní umělce bude reprezentovat 3illa. V centru města u obchodního centra Bondy je už nyní umístěna interaktivní malba od Olomouckého Pausera, která spojuje klasické graffiti a moderní technologie - rozšířenou realitu.

Pomyslný festivalový oheň zažehl své první jiskry v červnu, kdy se umělci přijeli předat svoje zkušenosti na workshopy pro mladé umělce z mladoboleslavské ZUŠ a pro klienty místního domova seniorů a setkali se s velice pozitivním ohlasem. Tento týden se zapojí děti z Dětského centra Klaudiánovy nemocnice, které s umělcem který si říká Nowis, umělecky ztvární stěnu na svém sídle.

„S producenty jsme se dohodli, že do festivalu chceme co nejvíce zapojit veřejnost, oslovit různé věkové skupiny a dát také prostor mladým začínajícím umělcům. Festival Město = Galerie může z pohledu rozvoje veřejného prostoru dát Mladé Boleslavi nový impuls. Věříme, že město a jeho industriální prostředí můžeme pomocí tohoto umění dlouhodobě kultivovat,“ tvrdí Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu..

V sobotu 17.9. se v rámci oficiálního doprovodný programu festivalu - akce Zažít město jinak, odehrají ve městě dva graffiti jamy. První z nich najdou návštěvníci na tangentě od 12:00 do 19:00, kde na dlouhé betonové stěně o bude malovat řada umělců nejen z Čech, ale i hosty z Německa. Součástí tu bude graffiti workshop, hudba a občerstvení. Druhá akce pak proběhne u Domu kultury, kde na legální stěně předvedou své umění lokální umělci. Zároveň veřejnost bude moci obejít i lokality s murály, které by měly být hotové, nebo ve fázi těsně před dokončením.

Streetartová přehlídka se v Mladé Boleslavi uskuteční také díky Nadačnímu fondu Škoda Auto. Celý šestý ročník festivalu probíhá pod laskavou záštitou hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové.

Aktuální informace a celý program najdou návštěvníci na sociálních sítích - facebooku nebo instagramu @mestogalerie a nebo webových stránkách www.mestogalerie.cz.

Kontakt pro média:

Lukáš Kladívko - ředitel a kurátor

Jakub Jandora - produkce

Mail: mestogalerie@gmail.com

Presskit: https://bit.ly/mg2022presskit

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Opavský chrám získal část žeberní kosti Karla I., relikvii přivítá bohoslužba

vydáno 28. dubna 2024  17:02

Nejprve zkompletovat a připevnit ke zdi plochý sloup, jenž ji bude podpírat, a na ten pak umístit reliéfní plastiku posledního císaře rakousko-uherského a...  celý článek