Svaz měst a obcí uvítal rozhodnutí o zastropování cen elektřiny a plynu

foto Obecní úřad, cedule - ilustrační foto.

Praha - Předseda Svazu měst a obcí František Lukl uvítal pondělní vládní rozhodnutí o zastropování cen elektřiny a plynu včetně garance dodávek. ČTK dnes sdělil, že svaz v tuto chvíli hodnotí, zda je maximální výše ceny dostatečná. Současně podle něj samosprávy pracují na aktivních opatřeních k šetření s energiemi.

Vláda v pondělí oznámila, že maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny stanoví na šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), u plynu na tři koruny za kWh. Za stejné ceny jako maloodběratelé by měly elektřinu a plyn nakupovat samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Lukl krok vlády uvítal. "Jsem rád, že se vláda konečně posunula od úvah ke konkrétnímu řešení. Volali jsme po tomto dlouho. Nejen garance dodávek, ale zastropování cen je podstatné. V tuto chvíli hodnotíme, zdali maximální výše ceny je dostatečná," uvedl.

Města a obce podle něj samy podnikají kroky, které přinesou úspory. Lukl zmínil například zateplování budov či výměnu veřejného osvětlení. "Potřebujeme však i změnu legislativy, abychom mohli rychle a efektivně instalovat fotovoltaické panely a realizovat komunitní energetiku. Na jednom domě se elektrika vyrobí a do druhého se bude moci poslat. Je to ještě dlouhá cesta, ale je třeba zařadit vyšší rychlost," doplnil Lukl.

Svaz počátkem září varoval, že města a obce v České republice budou muset kvůli cenám energií omezovat investice i běžný provoz, pokud vláda nepřijde s krizovým scénářem. Drtivé většině obcí končí se závěrem letošního roku smlouvy s fixovanými cenami energií, na příští rok tak nemají energie zajištěné. Podle zástupců svazu hrozí v nejhorším případě uzavírání mateřských nebo základních škol, omezování veřejných služeb a dopravní obslužnosti.

Svaz sdružuje více než 2700 měst a obcí a svými členy tak čítá přes 8,5 milionu obyvatel České republiky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 6°C

Celá předpověď