12. září 2022 • 15:38

Česká olympionička Mäki premiérově poběží Mattoni 1/2Maraton Ústí na Labem

Autor: juh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účastníci Mattoni 1/2Maratonu Ústí na Labem budou svědky velké premiéry. Svůj vůbec první závod na této distanci v sobotu 17. září absolvuje i česká olympionička Kristiina Mäki, držitelka národních rekordů na 1500, 2000, 3000 a 5000 metrů. Ve startovní listině jsou ale další zajímavá atletická jména. „Mattoni 1/2Maraton Ústí na Labem je díky rychlé trati velmi populární. Přijedou šampioni svých zemí, například Ukrajinec Vitaliy Shafar, Polák Adam Nowicki nebo Němec Sebastian Hendel. Očekává se i souboj předních českých vytrvalců Jiřího Homoláče a Víta Pavlišty,“ prozradil Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech. Z Mírového náměstí vyrazí v 15:00 vstříc více než jedenadvacetikilometrové trase, která je jedinečná díky průběhu místní chemičkou či výhledem na hrad Střekov, tisíce běžců. Zbývají poslední stovky volných registrací.



12. ročník závodu Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem se koná podle pravidel světové a evropské atletiky a za podpory statutárního města i kraje. Jde o špičkovou akci dálkových běhů oceněnou pěti hvezdičkovým certifikátem od Evropské atletiky. Traťový rekord, který drží časem 59:14 Keňan Barselius Kipyego, pravděpodobně odolá, ale elitní atleti budou útočit na rekordy národní.

Specialistkou na takové výkony je Kristiina Mäki. Atletka, jež má po otci také finské občanství, drží krom několik českých nejlepších časů i finská národní maxima na jednu míli a na 2000 metrů. Finalistka běhu na 1500 metrů na olympijských hrách v Tokiu, kde v semifinále zaběhla nový český rekord (4:01,23), si rozhodně na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem vylepší nejlepší osobní čas – půlmaraton závodně totiž ještě nikdy neběžela.

Největší favoritkou Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem bude česká rekordmanka této trati Eva Vrabcová Nývltová. Mezi muži se očekává tuhý boj několika vynikajících evropských běžců. O slovo se jistě přihlásí Ukrajinec Vitaliy Shafar, vítěz Mattoni 1/2Maraton Olomouc, Polák Adam Nowicki nebo Němec Sebastian Hendel. Fanoušci budou držet pěsti české špičce, nejvíc se věří Jiřímu Homoláčovi, Vítu Pavlištovi či Jakubu Zemaníkovi. „Diváci se mohou těšit na velmi zajímavé výkony. Ženské i mužské startovní pole slibuje rychlé časy,“ prohlásil manažer regionálních závodů RunCzech Igor Murko. „Naše akce ale rozhodně nejsou pouze pro závodní běžce. Úplní začátečníci nebo rekreační běžci se mohou zapojit například do štafetového závodu, dm rodinného běhu, pro nejmenší je nově připraven dm Bambini Run,“ vyjmenoval Murko.

Tradiční součástí sportovního svátku v Ústí nad Labem je také Spolchemie Český pohár v para cyklistice, který se koná pod hlavičkou Českého svazu cyklistiky a začne dvě hodiny před hlavním závodem. Od letošního ročníku bude na programu také připravena nová kategorie – tricyklistika. Následně Všichni handbikeři a tricyklisé okusí identickou atmosféru jako běžci na půlmaratonské trati. Pro všechny účastníky Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem je po vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií nachystána Spolchemie pozávodní party.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud