Hlavní obsah

Žádná sebereflexe, průtahy. Soudkyně přijde o třetinu platu

Průtahy, opakující se chyby, žádná sebereflexe při vytýkání problémů. Tak zhodnotili práci mělnické soudkyně Marcely Buštové (67) její nadřízení. U kárného senátu Nejvyššího správního soudu pro ni v úterý požadovali konec v taláru, soudkyně nakonec vyvázla s tím, že bude rok dostávat o třicet procent nižší plat.

Soudkyně Marcela Buštová u kárného senátuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Trestní soudkyně Buštová je v justici od roku 1999. Poslední roky s ní ale vedení mělnického okresního soudu bylo nespokojené. „V její práci jsou opakující se průtahy se stále stejnou podstatou: chybí koncentrovanost a koncepčnost. To vede k překračování zákonných lhůt,“ prohlásila místopředsedkyně mělnického soudu Markéta Martincová.

„Tento stav u ní v posledních letech graduje. Přitom se jí snížil počet případů, má asistentku. Snažili jsme se s ní komunikovat, ale nedostatky popírala, nebyla tam žádná sebereflexe,“ stěžovala si u kárného senátu Martincová.

Kvůli ztracené pistoli čelí hodonínský soudce kárné žalobě

Krimi

Sama Buštová odmítla vypovídat, a nechala tak prostor pro svého obhájce Stanislava Balíka. Ten se snažil naznačit, že jeho klientka, které zbývají tři roky do sedmdesátky, kdy musí opustit justici, možná někomu překáží, a žehral na atmosféru v justici, která prý mnohde nepřeje starším a zkušeným soudcům.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudkyně Marcela Buštová u kárného senátu

„Jestli je někdo osamocený, starý člověk, pár let před skončením mandátu soudce, tak se může stát, že může někomu překážet. Ono se to hezky řekne, zbavme se staré dámy, ale zůstanou tam po ní neskončené spisy. Paní doktorka má za sebou dlouhou profesní dráhu, zatím dostala jen dvě výtky, a tak si nemyslím, že odvolání z funkce je přiléhavým trestem,“ přemítal Balík.

Kárný návrh se původně týkal 14 spisů soudkyně Buštové, později jej nadřízení ještě rozšířili o další desítky. Kárný senát v čele s Davidem Hipšrem ale shledal průtahy jen v některých případech, za což Buštovou potrestal třicetiprocentní srážkou platu po dobu jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám