Mistrovství ČR na klasice na Slavíčku

13.9.2022 Petr Klimpl

Mistrovství ČR na klasice na Slavíčku

O víkendu se bude konat vrchol domácí podzimní o-sezóny - Mistrovství ČR v orientačním běhu na klasické trati, které připravil OK Jiskra Nový Bor.

Západní část prostoru v oblasti Slavíčku a Tisového vrchu (Svitava – Velenice – Lasvice – Svojkov – Sloup v Čechách) bude dějištěm bojů o mistrovské medaile. Terén je tam kopcovitý, vrstevnicově hodně členitý, jsou tam pískovcové a čedičové srázy a kameny, v některých oblastech pak i mohutné skalní bloky a věže (zvláště v nedělním finále). Průběžnost je různorodá - od velmi dobré v částech s borovicovým lesem, po ztíženou v oblastech s čedičovými suťovými kameny, na některých místech jsou i souvislé plochy borůvčí. Centrem závodu je Svitava.

Předchozími mapami v tomto prostoru byly Velenice (2017)Hraběcí cesta (2011)Dědovy kameny (2011)Záhořínské kotliny (2011) a Medvědí Camp (2011). V tomto prostoru se už jednou český šampionát na klasice běžel, a to v roce 1996 (v ženách zvítězila o 19 vteřin Iveta Liberdová, stříbro získala Šárka Valášková a bronz Iva Knapová; v mužích o vítězství Rudolfa Ropka před Tomášem Prokešem rozhodla sekunda, bronzový byl Václav Zakouřil).

V sobotu v poledne odstartuje kvalifikace, tratě postavil Jaroslav Krejčí na mapě Spálenisko (autoři Petr Mareček, Jan Potštejnský a Zdeněk Sokolář). Nedělní finále se poběží na mapě Slavíček (autoři Jan Picek, Jan Potštejnský a Zdeněk Sokolář), stejně jako kvalifikace má měřítko 1:15000 (z důvodu lepší čitelnosti jsou součástí mapy tři výřezy členitých skalních měst v měřítku 1:10000). Tratě připravil Petr Karvánek.

Na startu bude v mistrovských kategoriích 750 závodníků (o šampionát je velký zájem), v souběžném veřejném závodě poběží dalších 200 závodníků. V roce 2021 získali tituly na Požárech Denisa Kosová a Vojtěch Král. Oba jsou i letos velkými favority na některou z medailí. V ženách (7,5 km, převýšení 470 m a 17 k) budou na startu chybět Tereza Janošíková (ve Finsku) a Jana Stehlíková, která letos už ukončila závodní činnost, přesto obhájkyně vítězství Kosová bude mít výbornou konkurenci. Jejími největšími soupeřkami by měly být vedoucí závodnice průběžného pořadí Českého poháru a medailistka z letošního ME Vendula Horčičková, dále pak další stříbrná z ME Adéla Finstrlová, na podzim výborně běhající Karolína Kettner a Eliška Sieglová, dále pak Tereza Čechová, Jana Peterová a Zdenka Kozáková. V mužích (11,5 km, 690 m převýšení, 26 k) poběží všichni naši nejlepší. Obhájce Vojtěch Král má velmi dobrou formu, což potvrdil dvěma druhými místy na závodech Českého poháru v Rusavě. Ještě lepší formu prokázal Miloš Nykodým, který tam jak klasiku, tak i krátkou trať vyhrál. Na startu těchto závodů ale chyběl Tomáš Křivda, zatím náš nejúspěšnější závodník této sezóny na světové scéně a vítěz všech tří letošních dosavadních českých o-šampionátů (noční, sprint i krátká trať). Toto trio superfavoritů by mohli v boji o medaile ohrozit i další - Jonáš Hubáček, Vojtěch Sýkora, Daniel Vandas, Tomáš Kubelka, Jakub Glonek, Martin Roudný, ale i třeba Pavel Kubát.

V kategoriích juniorů a dorostu jsou hlavními aspiranty na medaile naši úspěšní reprezentanti z MSJ a MED. V juniorech je hlavním favoritem Jakub Chaloupský (vítěz obou závodů v Rusavě a suverénní lídr žebříčku A), za ním je pole soupeřů vyrovnané - Matyáš Štregl, Vít Čech, Adam Valík, ve skalách může být hodně vysoko i Kryštof Hájek. V juniorkách je hlavní favoritkou medailistka z MSJ Anna Karlová (vyhrála i oba dva závody v Rusavě), jejími největšími soupeřkami budou Markéta Mulíčková, Michaela Dittrichová a Lucie Semíková. Mezi staršími dorostenci letos vládnou výsledkovým listinám Daniel Bolehovský a Jan Strýček, jejich hlavním soupeřem byl měl být Jiří Donda. Ve starších dorostenkách by o titul měly bojovat především Michaela Novotná a Lea Martanová, jejich největšími soupeřkami by měly být Lucie Dittrichová (také ta vyhrála v Rusavě oba závody) a Ema Černá. V šestnáctkách je situace dost nepřehledná, výsledky v jednotlivých závodech se dost mění, zatím si v žebříčku A nejlépe vedou Kateřina Doušková a Viktorie Škáchová, resp. Jan Štěpánek s Tomášem Kučerou. To jsou ale teorie, rozhodující budou nedělní výkony v masívu Slavíčku.

Web závodu najdete zde.


« zpět