Vstupenky online

Chance liga startuje, Vsetín začne na domácím ledě se Šumperkem

Jan Tajzler • 13.09.2022

Maraton přípravných zápasů je minulostí a ve středu už naplno vypuknou ligové boje, ve kterých bude čtrnáct konkurentů bojovat o body a co nejlepší umístění pro účast v play-off. Základní část čítá celkem 52 kol, to první se uskuteční ve středu 14. září. Vsetín začne v domácím prostředí, kde od 17:30 přivítá Šumperk. Informace o bohatém doprovodném programu premiérového utkání nové sezony se dozvíte v tomto článku (klikněte).

Partner utkání:

Šumperk sází na mládí. Jak na ledě, tak na střídačce

Pro Draky se bude jednat o třetí sezonu od návratu do druhé nejvyšší soutěže. Historicky šumperský hokej balancuje mezi první a druhou ligou. Mezi profesionály mu chybí výraznější úspěch, ten byl na dosah v loňském vypjatém závěru základní části, kdy Draci usilovali o postup do vyřazovací části, ale nakonec museli podstoupit nevyzpytatelné boje o udržení. Nejprve v sérii play-out poslali o soutěž níž Ústí nad Labem, které skolili v poměru 3:1 na zápasy a dle očekávání zvládli také baráž s vítězem 2. ligy. Návrat Tábora mezi profesionály odmítli znovu vyhranou sérii 4:1 na zápasy. 

Šumperk chce nadále pokračovat ve své filozofii, tou je především zapracování odchovanců a poskytování šancí mladým hokejistům. Nejen mladí hráči ale i mladí trenéři dostanou pod vrcholky Jeseníků svou příležitost. Důkazem budiž angažování nového hlavního kouče Lukáše Majera, který si tak v pouhých šestadvaceti letech stoupne na lavičku profesionálního mužského týmu. Asistenty mu budou David Švagrovský s dalším mladým trenérem Petrem Pucem, jenž bude mít na povel i brankáře. 

Drakům se podařilo ve svém kádru udržet místního odchovance a jednoho z nejlepších střelců posledních prvoligových sezon Lukáše Žalčíka. Posilou se stal třicetiletý útočník z Frýdku-Místku David Bartoš a oporou zadních řad bude bezesporu Tomáš Drtil, tím ale výčet třicátníků v šumperském kádru končí i to je zjevný důkaz, že Draci půjdou do bojů o ligové body s mimořádně mladým týmem. Mezi nadějnými mladíky by mohl vyletět útočník Jiří Průžek, ten v loňské sezoně hájil barvy Benátek nad Jizerou. Do obrany přišel ještě z Jihlavy Filip Eliáš a těsně před startem soutěže si s Draky plácl také Matěj Svoboda, který v posledních sezonách pendloval mezi extraligovou Kometou a Přerovem. Brankoviště bude hájit v letošní sezoně Petr Hamalčík, vsetínští fanoušci si jej mohou pamatovat ze série předkola play-off 2021, kdy statečně hájil klec Ústí nad Labem.  

V přípravě Šumperk měřil síly se zástupci české i polské extraligy a pak s konkurenty z Chance ligy. Během sedmi utkání však Draci zaznamenali pouze jedno vítězství, když na domácím ledě skolili polské Jastrzebie 1:0. Porážky pak Šumperk utrpěl od Plzně, dvakrát od Jihlavy a Přerova. Právě se Zubry v odvetě Šumperk sahal po pomyslných bodech, ale utkání za stavu 3:3 bylo předčasně ukončeno. 

Vsetín úvodní domácí zápasy umí

Valaši se chystají na první mistrovské domácí utkání a určitě by rádi svým příznivcům na úvod soutěže přinesli vítěznou radost. Příprava je pryč, přichází zcela nová kapitola sezony. Vsetín vstoupí do šesté sezony v řadě mezi prvoligovými celky. Čtyři z posledních pěti zahajovacích duelů na svém ledě dokázal vyhrát, tuto sérii mu přerušil pouze Frýdek-Místek na prahu základní části 2019/2020. Valaši by určitě rádi navázali na povedený vstup do sezony 2020/2021, kdy na svém ledě v premiéře skolili právě Šumperk vysoko 6:0. 

Zelenožlutí zaznamenali výrazné pohyby v kádru. Loňský vicemistr soutěže měnil hráče na všech postech. Do brankoviště přišel za Jakuba Málka velký soupeř posledních dvou play-off Maxim Žukov, ten vytvoří tandem se vsetínským odchovancem Davidem Sachrem. Na Valašsku pak po dlouhých letech vítají zpět Ondřeje Němce, který se rozhodl po úspěšných angažmá v zahraničí i české nejvyšší soutěži pro návrat domů. Do obrany Vsetín přivedl i dvě akvizice z Vrchlabí - Marka VoženílkaDavida Kajínka

Útočné řady pak našly své posily v Litoměřicích, odkud přichází duo Roman Přikryl – Riku Sihvonen, oba borci patřili mezi to nejlepší co loňská prvoligová ofenzíva nabízela, nyní se budou chtít předvést v barvách Vsetína. Příprava se bodově povedla dalším dvěma útočným posilám, ze slovenských Košic přišel Pavel Klhůfek, zlínský odchovanec doposud v zelenožlutém dresu zaznamenal 3 branky a 2 asistence. Hned pěti kanadskými body se blýskl i Peter Lichanec, jenž v závěru loňské sezony působil v extraligové Olomouci. Z konkurenční Poruby pak příchod na Valašsko ohlásil Pavel Jenyš, v přípravě zaznamenal dvě branky a jednu asistenci. 

Vsetínský tým vstupuje do Chance ligy s kádrem, jehož věkový průměr činí 26 let. Ambice klubu jsou znovu ty nejvyšší, Valaši budou obhajovat loňskou finálovou účast v play-off. Letos by rádi minimálně o stupínek výš. K tomu aby se však tyto touhy Vsetínských mohly naplnit, je třeba zvládnout i základní část a vybojovat si postup do play-off. Vykročí vstříc tomuto cíli Valaši pravou nohou? Nenechte si ujít první domácí utkání se Šumperkem, které bude mít úvodní vhazování ve středečních 17:30. 

Předpokládané sestavy: 

Vsetín: Žukov – Němec, Hryciow, Jenáček, Říha, Smetana, Ondračka, Voženílek – Bláha, Přikryl, Rob – Jenyš, Klhůfek, Sihvonen – Berger, Lichanec, Hořanský – Klímek, Berzinš, Vítek. 

Šumperk: Hamalčík – Eliáš, Drtil, Dudycha, Kunst, Rutar, Hrachovský – Vachutka, Bartoš, Žalčík – Průžek, Šuhaj, Kohút – Bernat, Čermák, Křemen – Antoníček, Horký, Jouza.

banner pod článkem