Vyšlo druhé číslo časopisu Facility Management Journal

  • Chytré budovy a CAFM systémy, které řídí: kompletní přehled českého trhu 
  • Rozhovory s odborníky z oboru facility managementu: expanze retailu, nová budova UMRPUM 
  • Případové studie, témata z legislativy a vzdělávání v oblasti FM

Právě vyšlo druhé číslo odborného časopisu, který vydává agentura Idealab pro českou pobočku asociace facility managerů IFMA. Je věnované CAFM systémům, tedy software řídícím provoz a správu budov. Více než 70 stran odborných textů vychází jak v tištěné, tak elektronické verzi. 


Náš obor facility managementu rychle roste. Pandemie covidu akcelerovala témata, jako je bezpečnost a provoz budov. Jejich technologická i ekonomická náročnost je pro firmy čím dál větším tématem. Tento trend je patrný ve světě a čím dál více i u nás. Firmy si uvědomují důležitost facility managementu, správy budov, ale i jejich navrhování v technologii BIM,“ říká Ing. Jiří Knap, prezident české pobočky IMFA.
Druhé vydání časopisu Facility Management Journal má více než 70 stran původního obsahu: hlavním tématem je kompletní přehled CAFM systémů na řízení budov. „Oslovili jsme všechny tuzemské dodavatele těchto řešení a shromáždili tak prakticky kompletní přehled českého CAFM trhu,“ přibližuje obsah vydavatel Radek Váňa. Dále druhé číslo časopisu představuje nové Technologické centrum UMPRUM v centru Prahy, vliv LED osvětlení na lidské vnímání, BIM technologie a jejich výuku v České republice. V rozhovoru se také věnujeme expanzi řetězce Penny na českém trhu, snižování energetické náročnosti a dalším FM tématům, která v retailu řeší nejen tento velký hráč. 

Obsah časopisu připravuje redakční rada, která sdružuje nejvýznamnější odborníky z České a Slovenské republiky, kteří společně s mezinárodním zázemím IFMA připravují pro čtenáře každé dva měsíce témata věnovaná facility managementu. „Hlavním cílem časopisu je sdílet naše know-how, kontakty i data. A prostřednictvím časopisu vzdělávat nejen dodavatele FM služeb, ale i klienty. Při vydávání Facility Management Journalu se soustředíme na kvalitní obsah a ověřené informace z trhu. Takové médium nám doposud na trhu chybělo, a to je také hlavní důvod, proč se naše asociace IFMA rozhodla vydávat vlastní časopis,“ doplňuje za IFMA CZ její prezident Jiří Knap.
Časopis doplňuje pravidelný týdenní newsletter, který vydavatel každý týden zdarma rozesílá na 8 000 adresátů v ČR a SR.

O časopisu
Časopis pro IFMA vydává agentura Idealab, která se specializuje na komunikaci v oblasti real estate a architektury. Idealab pro asociaci IFMA loni na podzim také vydal první českou Ročenku českého facility managementu a třetím rokem vydává úspěšný časopis ARCHIZOOM věnovaný současné architektuře. Logo a design časopisu navrhla Jana Vahalíková z pražského studia Marvil, ilustrované originální obálky navrhuje mladý ilustrátor Alexandr Venc. Hlavními tématy časopisu je facility management, správa a provoz budov, navrhování ve standardu BIM a také legislativa. Facility Management Journal letos vyjde v rozšířené podobě 4. listopadu 2022 k Týdnu facility managementu. Příští rok bude vycházet šestkrát ročně a bude v distribuci jak v České republice, tak na Slovensku. Jedno číslo časopisu stojí 150 Kč, roční předplatné pak 900 Kč. Vydavatel nabízí také zvýhodněné celoroční předplatné s Ročenkou českého facility managementu za 1 300 Kč.