Kvůli nedostatku řidičů zvažuje Pardubický kraj poptávkové autobusy

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Pardubický kraj poskytne tři oblasti k modelaci dopravních linek tam, kde už teď chybí kapacity.

Pardubický kraj zvažuje, že by na méně vytížené trasy zavedl takzvané poptávkové autobusy, které by jezdily jen na zavolání. Podle kraje by mohlo jít o řešení problému s nedostatkem řidičů.

Kraj úvahy oznámil v tiskové zprávě. „Poptávkové autobusy jsou menší než klasické autobusy, a tudíž mají i menší spotřebu. Navíc reagují na aktuální zájem cestujících a nemusejí tak nutně objíždět celou trasu. Což znamená nejen úsporu, ale také zajištění autobusové dopravy v místech, kde se ekonomicky výrazně nevyplatí provozovat klasickou linkovou autobusovou dopravu,“ napsal kraj na svých stránkách.

Podle Michala Kortyše, náměstka hejtmana zodpovědného za dopravu, už došlo k jednání se společností Citya, která v Říčanech na měsíc zkušebně spustila provoz sdílených minivanů. „Ty se řídí aplikací s algoritmem, který vybírá zastávky i trasu co nejúsporněji, a do budoucna by měly být plně elektrické. Funguje na základě jednoduché mobilní aplikace. Pardubický kraj poskytne tři oblasti k modelaci dopravních linek tam, kde už teď chybí kapacity, nebo je linka málo využita cestujícími meziměstskou dopravou. Dopravcům to může ušetřit řidiče, které tak bude možné nasadit na více frekventované spoje,“ řekl Kortyš.

Kraj ve zprávě uvádí, že autobusoví dopravci v kraji se potýkají s nedostatkem řidičů. V praxi ale jen jediná společnost nezvládla vypravit všechny spoje kvůli chybějícímu personálu. Jde o BusLine Pardubicko. Kraji jí ulevil seškrtáním části spojů.

Tagy Citya Pardubický kraj poptávkové autobusy
60 komentářů