Tak tohle už ne. „Seznam dezinformátorů“: Osobnosti to poženou vysoko

14.09.2022 7:54 | Ze sítí

Tabulka, která měla být soupiskou všech českých dezinformátorů, může autorovi přivodit finanční potíže v řádech statisíců, možná i milionů. Jak informuje advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, řada osobností, které na ní byly zařazeny, si daný postup už odmítá nechávat líbit.

Tak tohle už ne. „Seznam dezinformátorů“: Osobnosti to poženou vysoko
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na setkání s občany v Kroměříži

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Internetem se šíří od minulého týdne. Tabulka nazvaná „mapa české dezinformační scény“ zahrnuje několik desítek jmen. Každé s označením, zda spadá do některé z kategorií, které tvůrci definovali. Jsou to: Vyšetřován policií, aktivně organizuje/vysílá live, proruská propaganda, antisystémové/proti EU a anticovid.

Dále jsou rozděleni do několika kategorií, z nichž největší jsou „zesilovači“ a „média“, ale 17 členů má například i kategorie „lékaři“. Právě ta vyvolává největší pochybnosti, objevuje se v ní totiž například i MUDr. Jan Pirk, senátní kandidát TOP 09, a s ním i nejcitovanější český epidemiolog prof. Jiří Beran.

„A česká dezinfo scéna se může posrat z toho, že je někdo někde namaloval do grafu,“ komentoval to posměšně na twitteru Daniel Dočekal, prezentující se jako expert na digitální média. Ten je některými označován za autora stránky, i když sám to nepotvrdil.

Druhým autorem má být Pavel Kotyza, který na sociálních sítích zařazení jmen na seznam hájí.

Jako příklad jeho úvah lze uvést prof. Stanislava Turánka, který byl zařazen na základě jednoho komentáře na sociální síti iniciativy Sníh, vydávající se za expertní skupinu, spolupracující s vládou.

Možná ví, co dělá, řada lidí na seznamu se totiž chce bránit proti své dehonestaci cestou žaloby.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová informuje, že již byla několika lidmi oslovena k zastupování v žalobě.

„Pomalu vzniká myšlenka hromadné žaloby odborníků z tohoto kolujícího přehledu, aby se autor nebo autoři museli jmenovaným písemně omluvit a uhradit finanční satisfakci,“ píše právnička. A protože se může jednat až o desítky osob, mohlo by autora toto dílo přijít na statisíce až miliony.

Sama Hamplová prý nabídla zastupování bez nároku na honorář, ten si nechá zaplatit až od odsouzeného autora v rámci nákladů řízení. Cílem je, aby se k žalobě připojila většina dehonestovaných odborníků.

V tabulce nefigurují pouze lékaři, ale také několik právníků, novinářů, umělců, pro které je označení za dezinformátory společenským stigmatem. Vzhledem k tomu, že pan Dočekal tvrdí, že do tabulky může být připsán kdokoliv (a také tam s postupem času jména přibývají), je velkou otázkou, jakým způsobem tvůrce k zařazení na seznam dospěl. I to by se jistě řešilo před soudem.

Novinářka Angelika Bazalová navíc upozornila, že zveřejnění seznamu je ovlivněním voleb, které se konají za dva týdny a řada jmenovaných osob v nich kandiduje.

Bazalová upozornila například na zařazení lékařky Hany Zelené, senátní kandidátky v Ostravě. Novinářka podotýká, že je to lékařka s doktorátem z epidemiologie, zatímco hlavní „expert“ z vládních týmů neměl v tomto oboru ani atestaci. Novinářka, která se covidu věnovala systematicky, si nevybavuje, že by se MUDr. Zelená ve svých predikcích někdy spletla, na rozdíl od vládních expertů, kteří tvrdili, že očkování tu vytvoří kolektivní imunitu a teď se vymlouvají, že vir byl nový a nikdo ho neznal.

„Ti jsou skutečnou Putinovou pátou kolonou, protože tady rozvrátili demokracii. Kvůli nim lidí ztratili jakoukoliv důvěru v elity, protože když někdo dva roky lže a dokonce oblbuje i politiky, kteří pak jednaji nikoliv v zájmu lidí, ale v zájmu farmaceutických korporací, tak není divu, že lidi zákonitě ztratili jistotu, že žijí v právním státě,“ dodává k tomu Bazalová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…