Zdroj: Google Maps

Google mapy pomůžou šetřit životní prostředí

Společnost Google přidá v nadcházejících týdnech do svých map funkci, která řidičům nabídne možnost ušetřit při cestě palivo a životní prostředí.

Uživatelé Google map z Česka a dalších evropských zemí v nadcházejících týdnech najdou v aplikaci novou funkci ekologické trasy. K možnosti zvolit si do cíle nejrychlejší cestu totiž přibude také nabídka na tu nejúspornější, kterou nejenom ušetříte pohonné hmoty, ale snížíte i uhlíkovou stopu.

Google mapy nově nabídnou funkci ekologických tras
Google mapy nabídnou vedle nejkratší cesty také trasy nejúspornější na palivo. Zdroj: Tamas Tuzes Katai, Unsplash

Ekologičtěji s pomocí umělé inteligence

Vedle výběru trasy si řidič zvolí i typ pohonu, který má jeho vozidlo. Na základě toho mu aplikace ukáže přibližnou úsporu paliva či baterií. Nicméně, je potřeba si uvědomit, že nejekologičtější cesta nemusí být nutně nejkratší a nejrychlejší, takže zároveň uvidíte i časové rozdíly v jednotlivých variantách. Pro výpočet a návrhy tras využívají mapy umělou inteligenci, ve které Google vidí důležitou technologii pro boj s klimatickou změnou.

„Umělá inteligence identifikuje všechny relevantní trasy z bodu A do bodu B. Na základě historických a reálných dopravních vzorců, typu silnice a dalších údajů vypočítá spotřebu paliva pro každou z nich. Díky tomu dokáže najít nejúspornější a nejrychlejší trasu do cíle,“ dodává tisková mluvčí Googlu v ČR Iva Fialová.

Podle technologické společnosti má optimalizace tras dostatek potenciálu, aby pomohla snížit produkci emisí uhlíku až o jeden milion tun ročně. Pro lepší představu, to je podobné, jako když ze silnic zmizí 200 tisíc aut. Funkci už Google mapy nabízejí třeba v USA a Kanadě, kde podle odhadů pomohly ušetřit více než půl milionu tun emisí uhlíku.

Ekologické trasy mají nabídnout alternativu pro ty, kteří chtějí ušetřit životní prostředí, ale nemají nebo nechtějí využívat alternativní způsob dopravy, jako je třeba kolo, hromadná doprava nebo chůze. Samotné mapy totiž nabízejí vedle jízdy autem právě i další způsoby cestování. Uživatelům pomáhají se snadnější orientací ve městech a jízdních řádech nebo volbou cyklistických tras.

Zdroj: TZ, Google