Film Buko vypráví o tom, jak kůň získaný závětí změní život člověku i jeho okolí

foto Zleva herci Martin Kubačák, Martha Issová, Anna Cónová, Petra Špalková a Marian Roden pózují fotografům po novinářské projekci filmu Buko režisérky Alice Nellis, 14. září 2022, Praha.

Praha - Z filmového plátna málo známá herečka Anna Cónová hraje hlavní roli v novém filmu režisérky Alice Nellis Buko. Titulní role patří koni stejného jména, který změní život protagonistce snímku i jejímu okolí. Film vypráví příběh Jarmily, které její muž v závěti odkázal vysloužilého cirkusového koně Buka. S ním si i přes nesouhlas svých dospělých dětí zvolí život na chalupě v romantické divočině uprostřed Máchova kraje, kde to měl rád především její manžel. Do kin přijde film 29. září, dnes ho tvůrci kromě nemocné režisérky představili novinářům.

Fotogalerie

"Dostala jsem scénář, který se mi tak líbil, že jsem zapomněla na to, že jsem v životě neseděla na koni a že neumím řídit auto. Takže jsem kývla, divadlo mi to umožnilo a mám velkou radost," řekla dnes Cónová, která po několika angažmá v oblastních divadlech je od roku 1991 stálou členkou činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského. V kinech ji diváci mohli vidět například ve filmech Sluneční stát Martina Šulíka, Kvarteto Miroslava Krobota a Zátopek Davida Ondříčka.

Martha Issová, která hraje ve filmu autistickou dívku ze sousedství, se ve filmech Alice Nellis objevuje často. "Ohromně se mi líbil scénář, který Alice napsala už před delší dobou. Čekal ale na tu správnou konstelaci," uvedla dnes.

Kůň Buko se podle tvůrců ve skutečnosti jmenuje Láďa, od jeho mládí o něj pečoval Marian Roden, který ve filmu hraje trenéra koní. Dnes Láďa žije ve stáji u Alice Nellis, která sama koně také chová.

Scenáristka a režisérka ve filmu proto využila i autobiografickou linku. "Chovám koně a s tím, jak člověk postupně řeší nejrůznější jejich problémy, zjišťuje, že většina 'jejich' problémů, jsou vlastně jeho problémy, které soužití s koněm jen ukáže nebo umocní. Kůň ví, kdy se bojím. Kdy jsem naštvaná. Kdy jsem naštvaná a snažím se tvářit, že jsem v pohodě. Kůň ocení, když se tvářím tak, jak se opravdu cítím. A největší odměnou je pro něj člověk, který je v pohodě sám se sebou," uvedla již dříve Nellis.

Ve filmu natáčeném převážně v Bořejově na Kokořínsku se objeví ještě Petra Špalková, Jan Cina, Martin Kubačák, Lenka Termerová nebo Miroslav Krobot.

"Buko je o tom, že život je krásný. Byť třeba ne na první pohled. O to víc je potřeba si to čas od času vzájemně připomenout," říká Nellis. Film koprodukovala Česká televize. Kreativní producentka Helena Uldrichová uvedla, že film Buko je především o hledání odvahy překonat strach z neznámého.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď