Hlavní obsah

Šokující slova ruské tenisové hvězdy: Už za svou zemi hrát nebudu, sankce jsou správné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela se vymyká obecně přijímaným názorům ruské společnosti. Souhlasí se zákazem startů ruských sportovců, veřejně vystupuje proti prezidentu Putinovi, odsuzuje válku na Ukrajině a podporuje LGBTQ komunitu, když nedávno přiznala vztah se ženou. Teď ruská tenisová jednička Darja Kasatkinová zašla ještě mnohem dál. "Už nebudu hrát pod ruskou vlajkou," řekla rodačka z Toljatti.

Foto: Profimedia.cz

Ruská jednička Darja Kasatkinová

Článek

Její slova šokovala nejen ruské fanoušky, ale i celý tenisový svět. Jedenáctá hráčka světa Darja Kasatkinová se na YouTube otevřeně rozpovídala o největších problémech současného Ruska. Narozdíl od svých krajanů Andreje Rubljova, Daniila Medveděva a dalších však rozhodně nezůstala jen u frází.

"Zákaz startu ruských sportovců? Jasně, je to správně. Aspoň pokud jde o kolektivní sporty. Už si nemyslím, že je to v pořádku v případě individuálních sportů jako je právě třeba tenis," říkala Kasatkinová.

Ruští sportovci již řadu měsíců nastupují pod neutrální vlajkou či u svého jména nemají státní symbol vůbec. "Jsem hrdá na to, že jsem Ruska. A tak to i zůstane. Ale je jasné, že už pod ruskou vlajkou hrát nebudu. A pokud jde o mou kariéru, tenis je jasná priorita. A o to tady jde," říkala vítězka šesti turnajů na okruhu.

Že reálně uvažuje o změně občanství, naznačila Kasatkinová již dříve. Narozdíl od řady svých krajanů by se však jejím novým domovem nestal Kazachstán, pod jehož vlajkou vyhrála letošní Wimbledon moskevská rodačka Jelena Rybakinová, ale Švýcarsko. "Ta země mě imponuje," přiznala Kasatkinová náklonnost k vlasti Rogera Federera.

Už v červenci vzbudila ruská jednička pořádné pozdvižení, když se ve velmi konzervativním Rusku přiznala ke vztahu k ženě, kterou je stříbrná olympijská medailistka krasobruslařka Natalie Zabijaková, jenž žije v Kanadě.

Foto: Profimedia.cz

Ruská tenisová jednička Darja Kasatkinová

„Život v kleci nemá smysl, žít v míru sama se sebou je to, na čem záleží. Na ostatní kašlu," uvedla Kasatkinová v návaznosti na to, že v Rusku už téměř deset let platí zákon, který zakazuje šíření informací o homosexualitě mezi nezletilými. Stejně radikálně se postavila proti válce na Ukrajině.

Již dříve uvažovala o změně občanství na české i další elitní ruská hráčka Jekatěrina Alexandrovová, která od 12 let žije v Říčanech a trénuje na kurtech pražské Sparty.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori