V LM se rozhodčí s Plzní nemažou. Proske poslán do MSFL, opustí ligu i sudí z akce Šádkova rádce Chřestýše?

V LM se rozhodčí s Plzní nemažou. Proske poslán do MSFL, opustí ligu i sudí z akce Šádkova rádce Chřestýše?
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

Palcové titulky v úterním vydání deníku Sport před duelem 2. kola základní skupiny Ligy mistrů Viktoria Plzeň-Inter Milán odhodlaně volaly: „Plzeň hlásí útok na první body! Dnes je ta šance“. Výsledek 0:2 (poměr střel na bránu 1:7) je nakonec stejně jako předchozí porážka 1:5 (poměr střel na bránu 1:10) v Barceloně ještě milosrdný. Hlavně v prvním poločase se v úterý večer hrálo ve Štruncových sadech na jednu branku, na tu Staňkovu. Člověka to pak svádí napsat na Facebook: „Plzeňský útok na první body v LM? To by ale viktoriáni museli v 1. půli přelézt vlastní polovinu a rozhodovat by jim to museli čeští sudí.“ 

Švýcarský arbitr Schärer, stejně jako minulý týden v Katalánsku belgický arbitr Visser, se totiž s místním mistrem nemazlil. Minulou středu nekompromisní čtyři žluté karty (Pernica, Mosquera, Chorý, Jemelka), toto úterý tři rychle žluté za deset minut v rozmezí od 12. do 22. minuty (Sýkora, Kalvach, Jemelka) a po hodině hry rovnou Buchova červená karta. Není liga (česká) jako Liga (mistrů), na tohle nejsou viktoriáni z tuzemské nejvyšší soutěže zvyklí.

Příhodova komise si zadělala na potíže sama

Mimochodem v úterý poněkud nenápadně vyšlo komuniké ze zasedání Příhodovy komise rozhodčích. Psalo se v něm mimo jiné: 

„Na základě zhodnocení dosavadních výkonů a perspektivy jednotlivých rozhodčích se Komise rozhodčích FAČR rozhodla dát Zbyňka Proskeho k dispozici Komisi rozhodčích Řídící komise pro Moravu.“  

Berbrův oblíbenec Proske, který už v minulosti výrazně chyboval právě ve prospěch viktoriánů, mohl v minulém ročníku působit jen ve druhé nejvyšší soutěži. Na podzim zase postoupil do první ligy, jenže po žalostném výkonu v předchozím utkání Liberec-Plzeň (0:1) míří na Moravu a do Slezska, kde může pískat nejvýše MSFL. Otázkou zůstává, proč byl před týdnem Proske nominován zrovna na utkání Viktorie.

To ostatně platí i u Marka Radiny, kritizovaného Olomoučany po dalším sobotním ligovém utkání s Plzní (2:3). Radina byl totiž letos v březnu 2022 Příhodovou komisí „řešen“ po duelu Plzeň-Teplice (1:0), který řídil jako hlavní  s asistenty Křížem a Hurychem, chybující videoasistentkou pak byla Jana Adámková.  Před půl rokem došlo ke třem sporným momentům a ve všech třech Příhoda a spol. viděli u rozhodčích na hřišti i v přenosovém voze u videa pochybení. Tato výhra pomohla viktoriánům k posunu na první místo v tabulce a za dva měsíce na to i k mistrovskému titulu. Přesto byli Radina s asistentem Křížem nominováni v sobotu na další zápas Viktorie v Olomouci.

A pak se dočteme v úterním komuniké:Komise rozhodčích nebyla spokojena s výkonem asistenta rozhodčích č. 1 (Jiří Kříž) v zápase Olomouc-Plzeň. Jeho výkon bude zohledněn v následujících nominacích na utkání.“ 

Dobře, ale těmihle nominacemi si Příhodova komise zadělává na problémy sama. Ano, nejsou lidi. Přesto by nejspíš i někteří další arbitři už dávno měli zmizet z ligové listiny, ať to raději pískají mladí, nezatížení minulostí.

Přineste „desítku v litrech“ pro šéfa Martina

Ostatně jméno „Kříž“ se objevilo v nezáviděníhodné souvislosti už na začátku tohoto roku. Jako by se ale už na nedávné policejní odposlechy zcela zapomnělo. Přitom v únoru 2022 si všichni mohli přečíst článek serveru iDnes.cz a deníku MF Dnes. Psalo se v něm mj.:

 „Nová část policejního spisu ke kauze akce Šváb, do něhož měly server iDNES.cz a MF DNES možnost nahlédnout, naznačuje, jaké vazby fungovaly mezi fotbalovými rozhodčími a jejich šéfy. Pomohou vybarvit ještě jasnější obrázek o tom, na čem také stála armáda sudích v časech Romana Berbra, bývalého místopředsedy asociace, dnes obviněného z korupce a zpronevěry.

Ještě v květnu 2020 podle policejních odposlechů svolával šíbr Martin Svoboda, přezdívaný Chřestýš, výběr rozhodčích do Unhoště, městečka kousek od Kladna. Na padesátiny důležitého muže.

‚Martin Wilczek měl minulý týden 50. Bylo by fajn, aby mu naše parta popřála. Má pro nás připravené posezení, které plánuje 11. června. Navrhuji jednotný sraz v 18.00 v Uhhošti. Jste pro? Prachy vezměte sebou. Všichni tu desítku vemte v litrech,‘ píše Martin Chřestýš Svoboda. Na vysvětlenou: Wilczek býval místopředsedou komise rozhodčích, organizačně spadal pod jejího šéfa Jozefa Chovance, ovšem právě on měl podle vyšetřovatelů řídit nasazování sudích do zápasů napříč soutěžemi.

Zachycená konverzace ve speciální whatsappové skupině nazvané ‚Martin 50‘ odhaluje, že ač by si měla profesně držet odstup, večírku na počest jeho jubilea se měla účastnit devítka sudích. Na seznamu byli pánové Hock, Vlasjuk, Orel, Blažej, Kříž, Hocek, Julínek, Franěk a Karel Hrubeš: všichni bývalí nebo stále aktivní ligoví rozhodčí.
Závěr, ke kterému došli detektivové, je pak ve spisu popsán následovně: ‚Ve skupině řeší organizační věci ohledně narozeninové oslavy Martina Wilczeka, jako dar mu dají všichni finanční obnos. V závěrečné zprávě konverzace je napsáno, aby všichni tu desítku vzali v litrech. Je tedy předpoklad, že každý jedinec z uvedené skupiny bude mít pro Wilczeka finanční obnos v hodnotě deset tisíc korun jako dar.‘“

Tolik citace z únorové Mladé fronty Dnes. Přesto čtyři z devíti arbitrů: Hocek a Orel (jako hlavní), Kříž (jako asistent) a Franěk (jako VAR) figurují i na listině rozhodčích pro nový ročník 2022/2023.

Mimochodem Karla Hrubeše (aktivní kariéru ukončil letos na jaře ze zdravotních důvodů) si zase při jednom ze svých starších uniklých telefonátů přál Adolf Šádek (majitel plzeňského klubu, místopředseda LFA, člen výkonného výboru FAČR a podle nejnovějšího žebříčku Seznamu Zprávy nejvlivnější muž českého fotbalu) v rozhovoru s Romanem Berbrem na zápas svého klubu místo původně nominovaného Radka Příhody, současného předsedy obrozené komise rozhodčích FAČR. 

Chřestýš unikl ze spárů FAČR

A kdo je to vůbec Martin Chřestýš Svoboda, muž, který dostal svou přezdívku  kvůli svým chřestícím zlatým řetězům na krku?  Ve fotbalovém zákulisí dosud oficiálně pracoval jen pro druholigové kluby z Táborska a Čáslavi. Dnes není ani členem FAČR, takže na něj Etická komise FAČR ani Disciplinární komise FAČR nedosáhnou.

Už podruhé byl však Chřestýš obviněn v souvislosti s fotbalovou korupcí , nyní v kauze Šváb (v případu kolem Vyšehradu).

Předtím před deseti lety. To v roce 2012  hýbala ligou aféra, ve které dva sudí, konkrétně Tomáš Adámek a Pavel Býma, učinili u notáře prohlášení, že se cestou na utkání Jablonec–Plzeň, které řídili, setkali v Průhonicích právě s Chřestýšem.

„Pan Svoboda mi za výhru klubu Viktoria Plzeň nabídl částku 200 tisíc  korun,“ tvrdil Adámek. „A několik týdnů po tomto utkání mi částku 200 tisíc korun v hotovosti vyplatil.“ Plzeň to utkání vyhrála 2:0, aniž by se rozhodčí dopustili nějakých viditelných chyb, byla jasně lepší. U soudu pak ovšem sudí Adámek s Býmou odmítli vypovídat. A na základě toho byl Martin Svoboda na úrovni okresního a pak i u odvolacího krajského soudu všech obvinění v této věci zproštěn.

Pikantní na tom je, že Martin Svoboda  si měl v období, které policie před deseti lety sledovala, volat hned 96krát s tehdejším generálním ředitelem fotbalové Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem.  „Já se tím netajím, že se známe a jsme kamarádi. My si nejen voláme, ale scházíme se normálně dál,“ vysvětloval tehdy Chřestýš médiím.

Dnes už jim nic nevysvětluje, navzdory svému dalšímu obvinění sedává na tribuně při zápasech Viktorie Plzeň poblíž Adolfa Šádka, býval i opakovaně fotograficky zachycen při klubových oslavách ve VIP prostorách či na zájezdech v rámci evropských pohárů. 

Nejen majitelův kamarád, i  poradce

Jak ovšem letos zjistil Seznam Zprávy, vyšlo najevo, že ve skutečnosti nejde se Šádkem jen o proklamované kamarádství. Vazbu mezi Viktorií a Svobodou tomuto serveru přiznal Miroslav Jedlička, který ve Viktorii Plzeň pracuje jako vedoucí mužstva u prvoligového A-týmu.

Začátkem února 2022 absolvoval Jedlička v rámci vyšetřování berbrovské aféry výslech na expozituře Útvaru odhalování organizovaného zločinu v Ústí nad Labem. A když byl tázán na Martina Svobodu, odpověděl, že ho zná:

„Vím, že jezdí na naše zápasy, několikrát jsem se s ním potkal, dělá poradce pro FC Viktoria Plzeň. Nespolupracuji s ním.“

Takto je to uvedeno v protokolu z výslechu, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout. „Martin Svoboda dělá externího poradce ohledně hráčů, ať již z české ligy nebo zahraniční. Jestli má nějaký vztah k rozhodčím, to netuším,“ dodal ještě podle Seznamu Zprávy k tématu u únorového výslechu vedoucí mužstva Viktorie Plzeň Jedlička.

Takže shrnuto a podtrženo:

Podruhé z fotbalové korupce obviněný Martin Chřestýš Svoboda, který mj. pořádal pro vyvolené a stále aktivní rozhodčí narozeninové oslavy jejich faktického šéfa a ochotného vykonavatele Berbrovy vůle Wilczeka a požadoval od nich desetitisícové částky, má být odborným poradcem Viktorie Plzeň, jejímž majitelem je Adolf Šádek, místopředseda LFA, jež řídí profiligu, a členem výkonného výboru FAČR, která řídí celý český fotbal.

Chtělo by se věřit, že Etická komise FAČR, stejně jako Komise rozhodčích FAČR, dostaly výše zmíněný policejní materiál, který už v únoru 2022 zveřejnily idnes.cz a MF Dnes a po nich i další média,  k dispozici. A že ho neztratily a že se jím třeba konečně budou i zaobírat. A že z něj možná vyvodí nějaké (třeba i nominační) závěry.

„Dnes to v lize vypadá tak, jako by měli rozhodčí ze Šádka podobné obavy jako předtím mívali z Berbra.  Nejvíc je přitom nyní opakovaně poškozována hlavně Sparta,“ komentoval v této souvislosti situaci další z vysoce postavených vlivných mužů českého fotbalu z nedávného žebříčku Seznamu Zprávy.