Vypukla by válka, kdyby byl Putin žena? Německá ministryně zahraničí vytáhla do boje za „státní feminismus“

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková představila tento týden na půdě svého ministerstva koncept nové zahraniční politiky, který by údajně svět, zmítaný v současné době válkou na Ukrajině a klimatickou krizí, změnil k lepšímu. Řešení spočívá podle Baerbockové v tom, že státy přijmou oficiální doktrínu jakéhosi státního feminismu a umožní ženám, aby převzaly větší podíl na rozhodování o vývoji společnosti. Pak by údajně bylo méně válek i krizí. Idea „feministické zahraničí politiky“ ale zatím nabízí více otázek než odpovědí.

Myšlenka, že větší podíl žen na „moci“ by mohl znamenat i méně válek a konfliktů, není nikterak nová. Už v roce 1915 se v nizozemském Haagu sešlo 1200 feministek, které nejen vyzvaly k ukončení války, ale přijaly 20 rezolucí, jež požadovaly začlenění feminismu do oficiální politiky. A to právě v představě, že když bude mezi politiky a vládci více žen, svět se stane bezpečnějším a konflikty se budou řešit nenásilným způsobem.

Idea „feministické zahraniční politiky“, tedy deklarované snahy změnit svět k lepšímu pomocí většího začlenění žen do rozhodovacích pravomocí, se neztratila ani v moderní době. Jako svou oficiální vládní doktrínu už ji přijaly například Kanada a Švédsko a stala se i součástí programového prohlášení současné německé vlády, tvořené sociálními demokraty a zelenými.

A je to právě „zelená“ ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, které se rozhodla přejít od „slov k činům“ a dát ze své pozice jedné z nemocnějších žen světa ideologii státního feminismu konečně patřičnou váhu. Jak upozorňují němečtí politologové, i když to nemusí být na první pohled patrné, Baerbocková i ve skrytých detailech naznačuje, že politika se musí změnit. A právě tím, že se stane mnohem více „ženskou záležitostí“.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak Baerbocková začlenila ideu feminismu do německé diplomacie?
  • Jak podle ní souvisí zastoupení žen s autoritářstvím?
  • A za co ji kritizují feministky?
sinfin.digital