Zpravodajství Brno

Michal Isteník se přátelí s roboty a rozjíždí prezidentskou kampaň

Osmidílné Futuretro už od soboty 19. března

Velikost textu:

Svět moderních technologií a jejich vliv na životy lidí představí nový dokumentární cyklus České televize Futuretro. Řadu novinek a změn si na vlastní kůži vyzkouší průvodci pořadem, herec Michal Isteník s moderátorkou a influencerkou Naomi Adachi. Vysílá ČT2 vždy v sobotu dopoledne od 19. 3. 2022. Režie Jaroslav Kratochvíl.

Futuretro
Futuretro
Otevřít galerii
  • Futuretro autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Futuretro autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Futuretro autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Futuretro autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Moderátorská dvojice provede v osmi dílech oblastmi, které mění svět kolem nás a hýbou našimi životy. Čeká ji například terapie ve virtuální realitě, život v chytrých zelených městských budovách, využití moderních technologií v tradičních profesích, jako je třeba vinařství nebo výroba aut. Michal dokonce narukuje do armády a vyzkouší si moderní vojenský výcvik. „S Naomi v jednom z dílů rozjede prezidentskou kampaň a odhalí, jak chytré technologie dokáží pomoci v politickém boji,“ říká dramaturgyně Lenka Marešová.

„Natáčení pořadu mě velmi obohatilo. Sice se nezměnil můj poněkud skeptický vztah například k sociálním sítím, ale rozhodně mám teď větší povědomí o tom, jak si představit svět budoucnosti. A má představa je velmi optimistická!,“ netají se Michal Isteník.

„Moderní technologie provází celý můj život. Současná generace se do technologického světa už rodí a bylo skvělé s Michalem porovnávat staré způsoby i ty nové. Důležité je totiž znát obojí!,“ doplňuje Naomi Adachi. Moderní domácnosti, operace řízené roboty, umění vytvářené umělou inteligencí, digitalizace a stovky dalších technologických možností intenzivně dopadají na život člověka. Mnohé z nich usnadňují životy lidí doma i v práci, ale zároveň vyvolávají obavy z neznámého. „Náš dokumentární cyklus dává možnost se na tyto neodvratitelné změny připravit a lépe je pochopit,“ zdůrazňuje režisér Jaroslav Kratochvíl. „S moderátory si naši diváci vyzkouší výhody i limity konkrétních technologických řešení, které mění vše kolem nás. Nejde přitom jen o nejrůznější odborné profese, lékařskou péči či fungování státu, ale například také o volnočasové aktivity, kulturu nebo sport.“

Pořad zmíní i ekologická témata, se kterými souvisí provoz chytrých domácností, likvidace odpadu, spotřeba vody či fungování aquaponické farmy.

Cyklus vznikl ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a za podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Scénář: Zbyněk Vičar, Eva Pospíšilová // režie: Jaroslav Kratochvíl // hlavní kameraman: Jan Balcar // dramaturg: Lenka Marešová // produkce: Jindřich Bareš, Barbora Foglová // výkonný producent: Pavel Plešák // kreativní producent: Dušan Mulíček


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.