Začalo odvolací jednání s bývalými příslušníky StB kvůli Asanaci

foto Obžalovaní (zleva) Karel Hájek, Zbyněk Dudek a Rudolf Peltan v soudní síni Obvodního soudu pro Prahu 1, který se 12. listopadu 2019 začal zabývat případem pětice někdejších příslušníků Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s akcí Asanace. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky.

Praha - U pražského městského soudu dnes začalo odvolací jednání v případu čtveřice bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Prvoinstanční soud uložil Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi podmíněné tresty. U Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání, protože již oba dva dříve dostali za týrání odpůrců komunistického režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení. Proti rozhodnutí se odvolali obžalovaní i státní zástupce.

Odvolací senát dnes vyslechl podaná odvolání. Žalobce navrhuje potrestat Dudka a Šimáka peněžitými tresty, čtveřice bývalých příslušníků StB chce prvoinstanční verdikt zrušit a osvobodit. Soud vynese rozsudek 20. září.

Někdejší příslušníci StB podle obžaloby šikanovali člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence, zpěváka kapely Extempore Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela. Bezdůvodně je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Všichni čtyři poškození se následně na počátku 80. let vystěhovali z Československa.

Obžalovaní na počátku hlavního líčení vinu odmítli. Řekli, že se s oběťmi nesetkali a že dělali u StB jinou práci. Všichni muži navíc uvedli, že se nemohli účastnit akce Asanace, protože norma podle nich byla zrušena v roce 1978. Obžaloba přitom mluví o skutcích po roce 1980.

V kauze původně čelil obžalobě ještě Jaroslav Maryško, který se ale loni v únoru dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu. Dohoda je pravomocná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď