Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Komorní řada Dvořákovy Prahy představí komplet skladatelových smyčcových kvartetů

Pavel Haas Quartet. Soubor se ujal dramaturgie celého projektu nahrávek Dvořákových děl foto: MARCO BORGGREVE

Pavel Haas Quartet v pondělí odstartoval tříletý maraton, na jehož konci ten, který vytrvá, může říci, že slyšel na živo všechny smyčcové kvartety Antonína Dvořáka. A nejen to, seznámil se i s nejlepšími kvartetními soubory současnosti.
  13:00

Jen během letošního ročníku Dvořákovy Prahy se objeví kromě Pavel Haas Quartetu ještě světové superhvězdy Juilliard String Quartet či Jerusalem Quartet.

Bylo by však chybou podceňovat domácí soubory, které dostanou prostor, vždyť česká kvartetní škola se rozhodně nechystá na ústup ze slávy. V letošním ročníku budou domácí scénu reprezentovat jak etablovaní Bennewitzovo kvarteto a Zemlinského kvarteto, tak mladší Sedláčkovo kvarteto.

Ředitel Dvořákovy Prahy Simon považuje za vrchol programu Clevelandský orchestr

Na pondělním koncertu se představilo Haasovo kvarteto s 15. smyčcovým kvartetem Franze Schuberta a Dvořákovým 13. kvartetem g dur, op. 106. Náš momentálně nejúspěšnější komorní soubor zahajoval komorní řadu též proto, že se kolektivně ujal dramaturgie celého tříletého projektu. „V letošním prvním roce projektu zazní tři Dvořákovy vrcholné kvartety. Číslo 12, „Americký“, zahraje Jerusalem Quartet. Číslo 13 si bereme na starost my a číslo 14 Juilliard String Quartet. To jsou všechno v podstatě symfonie, jen napsané pro kvarteto,“ láká posluchače Peter Jarůšek, violoncellista Pavel Haas Quartetu.

Dvořáka doplňují současní tvůrci z Jamajky i z Brna

Dnes v Rudolfinu proslulý americký soubor Juilliard String Quartet, jehož historie sahá až do roku 1964, uvede kromě zmíněného Dvořákova kvartetu též třetí smyčcový kvartet Benjamina Brittena a druhý kvartet Eleanor Albergové, což je současná jamajská skladatelka žijící v Británii.

V kostele svatých Šimona a Judy zahraje v pátek Bennewitzovo kvarteto, čtvrtý smyčcový kvartet Antonína Dvořáka doplní kvartety Josepha Haydna a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Zemlinského kvarteto uvede na svém sobotním koncertě v Anežském klášteře kromě Dvořákova prvního kvartetu ještě třetí kvartet Alexandera Zemlinského a Beethovenův smyčcový kvartet č. 9 op. 59 č. 3 „Razumovský“.

Velice zajímavou dramaturgii má nedělní koncert Sedláčkova kvarteta v Anežském klášteře, soubor na něm představí Dvořákův šestý kvartet, který sám autor částečně zničil, a rekonstruovaná podoba skladby zazněla poprvé v roce 1990. Dalším kouskem, který můžeme slyšet vzácně, je šestý smyčcový kvartet Rafaela Kubelíka. A ve světové premiéře zazní čtvrtý smyčcový kvartet brněnského autora Martina Wiesnera.

Posledním kouskem letošní kvartetní nadílky bude vystoupení izraelského Jerusalem Quartetu 20. září v Rudolfinu. Vedle Dvořákova „Amerického“ kvartetu zahrají též kvartety Wolfganga Amadea Mozarta a Ericha Wolfganga Korngolda.

Součástí komorního programu je též vystoupení klavíristky Marthy Argerichové, ta do Prahy tak často nejezdí, a i kdyby, poslech virtuozky, která je zařazována k největším pianistům 20. století, stojí za to. Argentinská interpretka se představí ve skladbách Ludwiga van Beethovena, Roberta Schumanna a Wolfganga Amadea Mozarta. Ve druhé půlce koncertu se ujme sólového partu v Šostakovičově koncertu č. 1 pro klavír, trubku a smyčcový orchestr. Marthu Argerichovou a Sergeje Nakariakova doprovodí Ukrajinsko-Česká Sinfonietta vedená Radkem Baborákem.

Celá festivalová komorní řada je vynikající příležitostí pro setkání se špičkovými interprety a výjimečnou hudbou.