Mysleli jste si, že robotizace je určená jen pro velké podniky? V tom případě vás vyvedeme z omylu. Obří závody typu automobilek sice patří k nejčastějším zákazníkům využívajících roboty, ovšem zefektivnit výrobu dokážou automatizovaná řešení také ve středních a malých podnicích. Většina firem však tohoto potenciálu zatím nevyužívá, byť zájem o robotizaci projevuje až polovina z nich.

Vyplývá to z průzkumu, který v roce 2022 nechala provést Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP ČR). V něm se zaměřila právě střední a malé podniky, kterých se do průzkumu zapojilo 200. 

Výsledky ukázaly, že jen 13 % těchto českých firem aktuálně využívá průmyslové roboty ve svém provozu. Mobilní robotiku aplikuje 7 % z nich, kolaborativní roboty používá 5 % firem. Typický malý a střední podnik pak robotizuje přibližně 10 % své produkce.

Potenciál pro využití robotizace v menších a středních firmách je přitom dvojnásobný oproti reálnému stavu – více než polovina dotázaných podniků uvedla, že chce do automatizace výrobních procesů v budoucnu investovat. 

„Vše ale zbrzdila koronovirová krize. Firmy řešily jiné náklady – testování, výpadky lidí nebo dodávek, zavřené provozy,“ vyjmenovává příčiny Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR. Podniky jako nejčastější důvod vyčkávání s robotizací uváděly vysoké vstupní náklady v případě takového kroku.

V tomto směru by však firmám můžou ulehčit dotační programy jako Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost nebo Národní plán obnovy.

Dostupná řešení pro každý obor

Ať už je firma jakkoliv velká a zabývá se jakoukoliv činností, z pestrého množství robotických řešení si vybere každý. Pokud mají standardní průmyslové roboty pracovat v blízkosti lidí, lze využít ty se snímacím hardwarem. Tradiční roboty jsou totiž obvykle tou nejlepší volbou, jakmile člověk potřebuje k pracovní buňce přistupovat jen zřídka (například každých pár hodin pro doplnění surovin nebo kontrolu důležité součásti).

Kolaborativní roboty jsou pak ideální pro práci po boku lidí, kterým pomáhají s monotónními, těžkými a nebezpečnými úkoly. Díky tomu má operátor prostor na činnosti, které vyžadují přemýšlení a pružnou reakci na případné změny.

Dalším flexibilním robotickým řešením, které pomáhá firmám vypořádat se s nedostatkem pracovní síly, je montáž robota na mobilní platformu – jako například FastLoad CX1000. Jeden pracovník může mobilní robot přesouvat k různým strojům a rychle jej přenastavit na libovolný počet úkolů, což je obrovská výhoda, která ušetří čas i peníze.

Roboty už zkrátka umějí najít uplatnění všude – krájejí sladké pečivo, pomáhají při výrobě piva, obrábějí pouzdra pro dentální nástroje, balí plechovky nebo brousí reproduktory. Co obor, to unikátní využití robota na míru daným potřebám. Jaké jsou ty vaše?