Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Redl se vedení Zlína netýká, říká lídryně Starostů a nezávislých

  13:21
MF DNES přináší rozhovor s Kateřinou Francovou, která ve Zlíně vede kandidátku Starostů a nezávislých. Náměstkyně primátora připomíná dvanáct let práce STAN ve vedení města a vysvětluje plány na výstavbu nových bytů i rozvoj současných sportovišť.

Kateřina Francová vede ve Zlíně kandidátku Starostů a nezávislých (září 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V minulých komunálních volbách skoro vyhráli, teď ale výsledek Starostů a nezávislých (STAN) ve Zlíně může ovlivnit korupční aféra kolem pražského dopravního podniku, do níž byl zapletený zlínský podnikatel Michal Redl. Ten má ke STAN blízko, stejně jako dříve jeho otec, jenž hnutí sponzoroval.

„Zmíněná kauza STAN poznamenala. Odmítáme ale přijmout veřejně rozšířenou rétoriku, že kdokoli se znal s Michalem Redlem, je automaticky gauner,“ říká jednička kandidátky STAN a náměstkyně primátora Kateřina Francová.

„Jsem na radnici deset let a nikdy jsem nepocítila, že by naše rozhodování ovlivňoval. Viděla jsem ho naposledy možná před dvaceti lety. Jeho problémy se nás netýkají.“

Ještě před pár měsíci se mluvilo o tom, že Zlín by mohl mít primátorku ze Starostů a nezávislých, jak moc je to dnes reálné?
Záleží na lidech, jak zhodnotí dvanáctiletou práci STAN pro Zlín. Tato kauza se netýká vedení města Zlín, jeho hospodaření ani žádné městské společnosti. Nemáme informaci o tom, že by bylo vedeno prověřování nebo trestní stíhání proti jakékoli osobě v rámci našeho působení ve vedení města nebo v městských společnostech. Ráda bych ještě poznamenala, že Redlovi finančně podporovali i jiné politické strany, třeba ODS.

Předvolební rozhovory

MF DNES přináší před komunálními volbami, které se konají 23. a 24. září, sérii rozhovorů s lídry kandidátek politických stran a hnutí ve Zlíně.

Čtěte také: Pavla Jahodová (Rozhýbejme Zlín) Jiří Robenek (Piráti) Pavel Sekula (SPD) Čestmír Vančura (Zlín 21) Tomáš Goláň (ODS) Kateřina Francová (STAN).

Následovat budou: Vojtěch Volf (KDU-ČSL) a Jiří Korec (ANO)

Pozn.: Vybrány byly strany zastoupené ve Sněmovně či zlínském zastupitelstvu.

Faktem ale je, že jednatelem zlínských technických služeb byl řadu let Radek Majc, jenž je opatrovatelem Michala Redla a STAN podporuje i finančně. Další blízký Redlův člověk, právník Václav Petrásek, byl zase na návrh hnutí STAN do nedávné doby v představenstvu Vodovodů a kanalizací (VaK) Zlín.
Když jsme řešili obsazení představenstva Vak, tak jsme hledali schopného právníka, protože se tam řešilo mnoho soudních sporů. V té době nám nebylo známo, že by pan Petrásek spravoval majetek pana Redla. U pana Majce jsem vůbec nevěděla, že je Redlův opatrovník, a pochybuji, že to bylo veřejně známo. Byl tam dosazený už před STAN a k jeho práci a zkušenostem nebyly nikdy výhrady.

Jaký volební výsledek byste ve světle zmíněných událostí považovala za úspěch?
Věřím, že nám veřejnost ve Zlíně zůstane nakloněná, že si nás spojuje spíše s Mirkem Adámkem (Miroslav Adámek, primátor Zlína v letech 2010 až 2018 – pozn. red.) a jeho týmem, než s aktéry pražské kauzy. Děláme maximum pro dobrý volební výsledek, za který považuji vše nad deset procent.

Může si hnutí hůře hledat koaliční partnery, protože ho potkala korupční kauza?
Naše hnutí STAN Zlín nikdy žádná korupční kauza nepotkala. Pro Zlín pracujeme už dvanáct let, tedy delší dobu, než se o město a jeho obyvatele zajímají mnozí naši kritici. Věřím, že nás naši voliči opět podpoří a pozice STAN Zlín bude při vyjednávání silná. Rovnou také říkám, že nehodláme být ve vedení města za každou cenu.

Kateřina Francová

Narodila se v roce 1974. Absolvovala Střední zdravotnickou školu ve Zlíně a bakalářský obor ošetřovatelství na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je majitelkou dětského plaveckého centra ve Zlíně. Od roku 2012 působí v politice, třetí volební období je členkou městské rady.

Na radnici máte na starosti bydlení i školství. Kdy postavíte bytový dům Na Slanici, který jste chtěli budovat v tomto roce, ale ještě se nezačalo?
Výstavbu jsme pozastavili kvůli velkému nárůstu úroků, které nám zvýšily cenu splátky pro lidi z 15 až na 36 tisíc korun. Nabídnout to lidem, kteří mají střední příjmy, by nám připadalo nelogické. Zvažujeme teď tři cesty: znovu otevřít projekt družstevního bydlení, postavit dům za městské peníze, nebo čekat, jestli budou dotace na výstavbu bytů. Kdyby se nesnížily úrokové sazby, tak bych byla ráda, kdyby bytovku město postavilo za své peníze a byty pronajímalo. Příští rok by se mohlo začít.

Slibujete i vhodné pozemky pro výstavbu bytů. Které to jsou?
Máme zpracovanou studii pro lokalitu Boněcký rybník v Přílukách. Počítá se tam s dvaceti domy, v každém by bylo devět bytů. Ještě zvažujeme, jestli to budeme realizovat jako město, nebo zvolíme formu družstevního bydlení. Variantou je i částečná výstavba s developerem. Další lokalitou jsou Obeciny. Tam bychom mohli dvanáct městských domů zbourat a postavit je znovu. Domy jsou ve špatném stavu, nové mohou být vyšší a byty větší.

Ve volebním programu máte vznik relaxačních zón. Můžete některé zmínit?
Máme projekt na úpravy parku za městským divadlem, připravujeme relaxační zónu u Boněckého rybníka, kde by vznikl přírodní mokřad. Nechali jsme si zpracovat projekt na sportovně-kulturní areál v místní části Lhotka-Chlum. Mohlo by tam být hřiště, prostor pro kulturní akce i tábořiště, kde by se konaly příměstské tábory.

V programu píšete, že jste proti neúměrnému zahušťování města. Co si pod tím představit?
Stále častěji se setkáváme s tím, že developer hodlá maximálně zastavět území v nějaké obytné části. Třeba pod Jižními Svahy se aktuálně staví domy s mnoha bytovými jednotkami. Chtěli bychom to regulovat územním plánem, aby byla zástavba přiměřená okolí.

Plánovali jste rovněž rozšíření sportoviště na Vršavě, které jste ale kvůli nedostatku peněz zastavili. Počítáte s ním v dalších letech?
Areál na Vršavě bez dotace nepostavíme, takže to nemůžeme slíbit. Musíme udržovat a rozvíjet stávající sportoviště. Hřiště na Sokolovně jsou uzavřená, protože neodpovídají bezpečnostním předpisům. Chtěli bychom je příští rok opravit. Stadion mládeže je velmi přetížený a časem bude nutné opravit běžecký ovál. Chystáme i jeho osvětlení, aby ragbisté mohli trénovat a hrát déle. Máme také připravenou studii na opravu hřiště u 3. základní školy, kam by chodila sportovat část uživatelů Stadionu mládeže.

Dotazník pro lídryni

1. Jak vidíte podporu pro hokejový klub ve Zlíně: měla by se zvýšit, snížit, nebo ponechat ve stávající výši?
Jsem pro zachování podpory mládeže, podporujeme tak všechny sporty. Snažíme se také podporovat všechny profesionální sporty, o které je divácký zájem. Nemyslím si ale, že by měla podpora hokeje zůstat ve stejné výši. Snížení bychom museli vyhodnotit, aby to bylo spravedlivé pro všechny sporty.

2. Má se Zlín pustit do projektu tunelu pod centrem města?
Pokud to nebude platit město, tak určitě. Město na to nebude mít peníze. Když by do toho šel stát, případně i kraj, zklidnila by se doprava v centru. To by mělo smysl.

3. Jakou investici upřednostnit i za cenu, že by ji město mělo platit jen ze svých peněz: přestavbu náměstí Míru, opravu Velkého kina, či rekonstrukci zimního stadionu?
Náměstí Míru, protože slouží pro všechny lidi, bude tam podzemní parkování, multifunkční pódium pro kulturní akce nebo kavárna. Bylo by to pro lidi přínosné.

4. Souhlasíte s plánovanou změnou územního plánu v průmyslovém areálu Rybníky, kde má vzniknout území pro bytovou výstavbu, s čímž nesouhlasí tamější podnikatelé a považují to za likvidaci jejich činnosti?
Není to tam úplně šťastné. Chtěla bych, abychom měli další odborné posudky, které by nám řekly, jestli je to v této lokalitě průchozí, nebo ne. Zatím ale nemám jasný názor, počkám si na další podklady, které řeknou, co by to v dané lokalitě mohlo způsobit.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

25. dubna 2024  18:31

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...