Letní měsíce britská královna Alžběta II. pravidelně trávila na skotském zámku Balmoral. Odtamtud vedla i její poslední cesta

Celý svět obletěla smutná zpráva, že ve věku 96ti let zemřela nejdéle vládnoucí panovnice, britská královna Alžběta II. Poslední dny svého života trávila v srdci skotské vysočiny, na zámku Balmoral. Právě tam královna rok co rok s oblibou odjížděla na celé léto.

Její příjezd do Balmoralu si pravidelně každý srpen nenechali ujít ani Ursula a Mike, kteří žijí v sousední vesnici. Náš reportér Jaromír Marek s nimi natáčel před pár měsíci. Tedy ještě v době, kdy si ve Velké Británii připomínali 70té výročí královny Alžběty na trůnu. 

„Samozřejmě, že i ve Skotsku jsou lidé, kteří královskou rodinu příliš nemusí. Řekl bych ale, že drtivá většina Skotů královnu respektuje,“ říká Mike a jeho manželka Ursula dodává: „Vládne už tak dlouho, že si ani nedokážu představit, jaké by to bylo bez ní. Vždyť je to nejdéle vládnoucí panovnice.“

Zažili její korunovaci i smrt

Protože Ursula a Mike jsou už oba sedmdesátníci, pamatují okamžik, kdy na trůn Alžběta II. nastoupila.

„Pamatuji si, že korunovace bylo vůbec to první, co jsem viděla televizi. Bydleli jsme s rodiči v Dundee, na východním pobřeží Skotska. Televize byla tehdy vzácnost, my ji neměli a byli jsme se dívat u strýčka. Tou parádou jsem byla okouzlena,“ vzpomíná Ursula.

Ursula a Mike pamatují, když královna Alžběta II. na trůn nastupovala.

Vřelý i chladný vztah

Vztah mezi královnou a Skoty se budoval dlouho a má za sebou vzestupy i pády. Faktem ale je i to, že když se drtivá většina dnešních obyvatel Skotska narodila, Alžběta II. už vládla.

„Alžběta má skotskou krev. Co se týče panovnice, tady v podstatě nejsou výhrady. Má to určitou stabilitu a kontinuitu. Mně to filozoficky vyhovuje,“ hodnotí Paul Millar.

Čtěte také

Ve Skotsku se sice nenarodil, v Edinburghu ale žije už čtyřiapadesát let, a tak se za Skota tak trochu považuje. Ve své kanceláři na okraji města hrdě ukazuje fotografii, na které si s Ažbětou II. podává ruku.

Tehdy byl Millar českým honorárním konzulem a do Brna ho přivedly pracovní povinnosti. Teď už je v důchodu, ale o politiku se dál živě zajímá. Jak říká, královnu mají ve Skotsku rádi, otázka je, jak tam jednou přijmou jejího nástupce

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související