Zde může být vaše reklama.

Povedený závěr sezóny Mapei Merida Kaňkovský ovládl Český pohár

Mapei Merida Kaňkovský ovládl Český pohár

foto: facebook.com/mapeicyklokankovsky

15. 09. 2022 - 15:00

Olomoucký mládežnický oddíl Mapei Merida Kaňkovský má za sebou mimořádně povedený závěr sezóny. Junioři, starší žáci a kadetky vyhráli v týmech celkově Český pohár Techniserv Cup, kadeti byli druzí. V jednotlivcích pak juniorech vyhrál ČP Tomáš Přidal, v kadetkách Nela Kaňkovská a ve starších žácích Jakub Tesařík.

Finále sezóny olomouckému týmu silniční cyklistiky vyšlo fantasticky. V posledních závodech Českého poháru Techniserv Cupu dokázali obsazovat čelní pozice a potvrdit celkové vítězství v ČP. Tomáš Přidal dokázal vyhrát předposlední závod v Hrabyni u Ostravy, Adam Hrdlička byl pátý. Celkové vítězství v ČP potvrdil Přidal 7. místem v závěrečném podniku, časovce v Pardubicích, Jan Bittner tam byl 4. „Poslední závody jsme samozřejmě jeli na vítězství, ale taktiku už jsme přece jen trochu přizpůsobili tom, aby nám celkové soutěže už neutekly, když jsme drželi ve třech kategoriích první místo a v jedné druhé. Kluci i holky měli opravdu chuť závodit, v trénincích jsme je museli spíš krotit, protože morálka byla výborná. Přes všechny nemoci, které nás v sezóně pobrali jsme závěr sezóny zvládli skvěle. Mančaft jezdil kompaktně, celoročně jsme udrželi vysokou výkonnost,“ hodnotil konec sezóny trenér Mapei Merida Kaňkovský Jiří Kaňkovský.

Medailové žně měl olomoucký cyklistický tým také v další dlouhodobé soutěži CARLA CUP (Kriterijní liga). V celkovém pořadí vyhráli opět junioři, kadetky i starší žáci, v jednotlivcích opět kralovalo trio Tomáš Přidal, Jakub Tesařík a Nela Kaňkovská. V juniorech byl ještě druhý Daniel Mráz a ve starších žácích třetí Antonín Žufánek.

Olomouckému týmu se dařilo také v srpnu na MČR v časovce družstev v Židovicích. V kategoriích starší žáci, kadetky, kadeti vyhráli a v juniorech skončili na druhém místě.

Složení družstev MAPEI MERIDA KAŇKOVSKÝ na MČR v týmové časovce:
Starší žáci: Jakub Tesařík, Antonín Žufánek
Kadetky: Nela Kaňkovská, Adéla Pittnerová
Kadeti: Matěj Piták, Marek Rieger, Lukáš Raška, Štěpán Zahálka
Junioři A: Tomáš Přidal, Daniel Mráz, Adam Hrdlička, Jan Bittner
Junioři B : Matěj Drápela, Tobiáš Přidal, Marek Majdanics, Jan Zapletal

Daří se posouvat mladé talenty do profi týmů

Sezóna tak pro MMK Olomouc skončila výborně, byť v jejím průběhu neměli hanáčtí cyklisté vždy na růžích ustláno. „Hlavně kadeti byli hodně nemocní, jeden z lídrů Lukáš Raška měl snad dva měsíce antibiotika. Proto jsem rád, že samotný závěr kluci v této kategorii zvládli,“ dodal Jiří Kaňkovský. Hlavní prioritou jeho týmu stále je vychovávat cyklisty pro dospělou cyklistiku. „Když naše kluky berou profi týmy, je to pro nás největší odměna. A letos zase takové přestupy budou. Jsme rádi, že kluci můžou pokračovat v kariérách, do kterých jsme je snad dobře nastartovali,“ doplnil olomoucký trenér. Mapei Merida Kaňkovský už staví tým na příští sezónu, byť ještě do listopadu bude ten současný trénovat dál. „Mančaft máme na příští rok pohromadě, nějaké posily přijdou. Preferujeme kluky z Olomouce a okolí, ale když je třeba doplnit tým typově například o vrchaře či sprintera, vezmeme i přespolní, hlásí se nám jich pořád dost. Náročné bude nachystat tým finančně, bohužel od Českého svahu cyklistiky nedostaneme ani korunu. Ale zvládáme to, děláme cyklistiku se starším synem Jirkou po práci, odpoledne či o víkendech za tolerantního přístupu našich manželek a přítelkyň,“ se smíchem dodal olomoucký patriot z Bělkovic-Lašťan. Ten neopomněl poděkovat sponzorům. „Další sezónu můžeme chystat hlavně díky nim, že jsou našemu mládežnickému týmu nadále věrní, pomáhají nám a my jsme rádi, že jim ty medaile přivezeme,“ dodal trenérský bard, kterému nikdo neřekne jinak, než „Kaňour“.

I současné úspěchy jeho bývalých svěřenců jsou důkazem toho, že z Olomouce se dá dostat daleko. Pavel Bittner už jezdí od srpna za World Tour tým DSM, jel závody v Bretani a Kanadě, kde si zazávodil s Pogačarem či Van Aertem. A Jakub Otruba v dresu hradeckého Elkovu minulý týden vyhrál etapu na závodě Okolo Rumunska.

Další články