11. ročník Studénecké pětky se letos konal v azylu ve Velkých Albrechticích a byl pěkně upršený. Z důvodů rekonstrukce komunikace, po které závod vede, museli pořadatelé přesunout akci do sousední vesnice. Letos byly připraveny dvě distance, a to zvlněná silniční pětka vedoucí poli v okolí Albrechtic a pro děti do 12 let tradiční dvojka.

Dvanáctka na Kanihůru se letos neběžela, tak aspoň všichni účastníci dostali vstupenku na tuto rozhlednu. Středeční chladné a upršené počasí neodradilo sedmdesátku běžců a běžkyň, aby se postavili na start závodu a svým během uctili památku Jarka „Kida“ Kuncka.

V pět hodin odpoledne za hustého deště se všichni vydali na trať. Nejprve se do cíle vracely děti. Zde byli nejrychlejší Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice (7:51) a Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice (8:43). Druhá místa obsadili Květa Bouchalová (8:56) a Matyas Klapetek (9:59) a třetí skončili Markéta Šeděnková Nezmaři Bílovec (9:41) a Nikolas Herman (9:59).

Na pětce se do cíle nejrychleji vracela dvojice Roman Kubica a David Kořený. Asi 500 m před cílem David uklouznul na trávě, a jak se říká, sedl si na prdel, a to ho zřejmě připravilo o vítězství. Cílovou pásku tak protnul první v čase 18:41 Kubica a sekundu za ním druhý Kořený (18:42). Třetí místo obsadil Jiří Kramoliš AKEZ Kopřivnice (19:07).

Mezi ženami s přehledem zvítězila Petra Pastorová MK Seitl Ostrava (20:00), druhá doběhla Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (20:35) a třetí Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (21:34). Na všechny závodníky v cíli čekala tradiční perníková medaile a ponožky. Samozřejmostí bylo bohaté občerstvení, které neodmyslitelně ke Studénecké pětce patří.

Na dekorování medailistů se naštěstí počasí umoudřilo a proběhlo venku v areálu místního hřiště, kde bylo i celé zázemí závodu. I v exilovém prostředí a nepříznivém počasí opět pořadatelé zvládli akci na výbornou, a za to jim patří velký dík od všech závodníků i Kida, který to určitě vše sledoval shora.

Foto Michaela Kašného

Výsledky