Nová edice památkářů připomene další zaniklé a obnovované hrady

  16:18
Národní památkový ústav v Kroměříži má v plánu vydání dalších publikací v edici monografií Ingredere hospes. V roce 2019 vyšla kniha o hradu Kurovice u Holešova, loni svazek o historii barokního hřbitova ve Střílkách a výpravná publikace o zřícenině hradu Křídlo v Hostýnských vrších.

Jednu z chystaných knih věnují památkáři hradu Cimburk. | foto: archiv hradu Cimburk, Anna Vavríková,  MAFRA

Podle památkáře a spoluautora poslední publikace o zřícenině hradu Křídlo Radima Vrly se edice bude průběžně rozrůstat. „V plánech je vydání zatím čtyř knih, ale termíny vydání jsou nejisté také proto, že na některých místech stále probíhají záchranné práce,“ uvedl Vrla.

Nejblíže k vydání, nejspíš v příštím roce, má publikace o historii kostela sv. Martina v Tlumačově. Následovat má kniha o zřícenině hradu Starý Světlov u Luhačovic, kde letos vyvrcholí záchranné práce.

V edičním plánu je i zpracování historie hradu Nový Šaumburk, jehož zřícenina se nachází u Podhradní Lhoty. Tamější práce na obnově potrvají nejdéle, možná i pět let. Ve společném záměru památkářů a společnosti Polypeje, jež se podílí na záchraně hradu Cimburk u Koryčan, je vydání knihy také o této gotické památce.

Na knize Hrad Křídlo, historie, stavební vývoj a archeologie zříceniny šlechtického sídla v Hostýnských vrších se kromě Vrly a Dalibora Janiše podílel kolektiv jedenácti autorů.

Hrad měl vzniknout někdy na počátku 14. století a první zmínka o zbořeništi se vztahuje k roku 1481. Obnova pozůstatků chráněné kulturní památky začala v roce 2005 a práce trvají dodnes.

Objevit se podařilo třeba informace, jež pomohly památkářům sestavit původní podobu hradu s několika věžemi. Zjistili i to, že v obytných prostorách jedné z věží fungovala penězokazecká dílna.

Záchranné práce se zaměřily na nejohroženější části zříceniny, což byla vstupní věž a věž s kruhovým půdorysem. Konzervovat se podařilo pozůstatky zdí, v hradním areálu rovněž vzniklo kvůli bezpečnějšímu pohybu návštěvníků terénní schodiště.