Na radnici ocenili dva školáky za záchranu lidského života

Za záchranu lidského života ocenili 14. září dva školáky starosta města Josef Viktora spolu s ředitelem městské policie Václavem Marečkem. Na radnici uvítali jednoho ze zachránců a to třináctiletého Jiřího Vojtíška, žáka ZŠ Kamenná stezka, kterého doprovázela jeho maminka. Druhý ze zachránců, třináctiletý Jiří Benda, žák ZŠ T. G. Masaryka, se nemohl z důvodu nemoci dostavit. Malý dárek jako poděkování obdrží dodatečně.

Oba kamarádi se 6. července v podvečer pohybovali na cestě nad areálem bývalých tzv. nových mlýnů v Pobřežní ulici a dole na nádvoří objektu uviděli na zemi bezvládné tělo muže. Jelikož u sebe neměli mobilní telefony, snažili se sehnat pomoc. Žena, kterou oslovili, zavolala na služebnu městské policie.  „Oznámení jsme přijali v 18.22 hodin. Chlapci zaslouží pochvalu za to, že věděli, jak se zachovat,“ uvedl Boris Doubrava, zástupce ředitele městské policie. Na místo byla přivolána záchranná služba. Záchranáři muže s těžkým poraněním hlavy ošetřili, lékař mu musel zajistit dýchací cesty a transportovali ho letecky do pražské nemocnice.

Starosta města poděkoval chlapcům za příkladný čin. Za všímavost a pohotovost. V kritickém okamžiku si věděli poradit a čtyřiačtyřicetiletému muži, který utrpěl v odlehlém místě těžká zranění, tím zachránili život. Jak doplnil ředitel městské policie, muže se lékařům podařilo díky včasné pomoci zachránit. V současné době je stále hospitalizovaný k doléčení.

,,Dobrá práce. Perfektní. Velmi oceňuji vaše počínání, neboť v podobné situaci se takto mnohdy nedokáže zachovat ani dospělý člověk, opravdu smekám,“ ocenil počínání chlapců Václav Mareček.

A jaký to je pocit podílet se na záchraně života? „Docela dobrý,“ řekl skromně Jiří Vojtíšek, jeden ze zachránců.

pra

Psali jsme:

Zavřít menu