Její pastokyňa na největším festivalu u nás už dnes

Právě dnes se na prestižním festivalu Divadlo Plzeň představí inscenace Slováckého divadla Její pastorkyňa. Jedná se o pátý festival, na který se letos slovácká scéna vydala.

Pavel Šupina a Jitka Hlaváčová v Její pastorkyni

Za strhující výkon v roli Kostelničky v dramatu Její pastorkyňa získala Jitka Hlaváčová nejužší nominaci na Cenu Thálie. Dnes se v ní představí publiku na největším českém divadelním festivalu v Plzni. Jak oblíbená herečka vzpomíná na vznik inscenace?

Jitko, vzpomínáte si, jak jste se dozvěděla o tom, že budete hrát Kostelničku?

Věděla jsem, že se bude Pastorkyňa zkoušet, ale ani na pidisekundu mě nenapadlo, že bych v ní mohla hrát. A když pak vyšlo obsazení, zůstala jsem úplně paf a říkala si: „Ty brďo, no tak to bude výzva.“ (smích)

Vybavíte si ještě proces zkoušení?

Úplně přesně. V předloze je Kostelnička téměř 60letá žena a já jsem si řekla, že už holt mám věk, kdy přestávám hrát mladé dívky a začínám se přehrávat do takzvaných charakterních střeďaček. A právě role Kostelničky mi to krásně umožnila. Samozřejmě tu byla i další věc – jsem máma dítěte a když mám v roli zabít dítě, bylo to pro mě náročné.

I přesto na zkoušení vzpomínáte ráda?

Opravdu moc. Zkoušení Její pastorkyně s Michalem Zetelem řadím vedle práce s režisérem J.A. Pitinským, Dodem Gonbárem nebo Aničkou Petrželkovou. A samozřejmě mám na jevišti skvělé parťáky, kteří mi pomáhají k tomu, abych předvedla to nejlepší.

Plzeň završuje festivalové putování

Třicátý ročník Mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň i v letošním roce nabídne to nejlepší z českého i evropského divadla. Nechybí nejznámější české divadelní scény ani umělci z Francie, Španělska nebo Litvy. A mezi nimi je právě dnes i Slovácké divadlo. „Plzeň patří mezi nejprestižnější festivaly. Je to pro nás výjimečná událost a určitě budeme nervóznější než jindy. Uvidí nás spousta kritiků, kteří se k nám běžně nedostanou, a můžeme se předvést dalšímu publiku,“ potvrzuje prestiž pozvánky Jitka Hlaváčová.

Na Její pastorkyňu se chystá i ministr kultury Martin Baxa, který v létě navštívil Letní filmovou školu a o dění ve Slováckém divadle se živě zajímal. „Pokud pan ministr opravdu dorazí, oslaví na Její pastorkyni své dnešní narozeniny,“ prozrazuje mluvčí divadla Josef Kubáník.

Slovácké divadlo letos navštívilo ještě další čtyři festivaly. Prokletí nefritového škorpiona viděli festivaloví diváci v Pardubicích, Tři sestry v Brně, Zlíně a Hradci Králové. „Každé pozvání na prestižní festival vypovídá o tom, že ve Slováckém divadle se dlouhodobě daří dělat divadlo na vysoké profesionální úrovni,“ dodává umělecký šéf Lukáš Kopecký.  

Nejhranější inscenace v historii divadla

Její pastorkyňa drží v historii divadla jeden výjimečný primát. Klasické vesnické drama svobodné matky před 77 lety bylo vůbec první premiérou nově vzniklé divadelní scény. Poté se na uherskohradišťských prknech objevila ještě čtyřikrát, naposledy měla premiéru právě v lednu 2020.

„Ani jedno z předchozích nastudování jsem neviděl a upřímně si myslím, že to ani není podstatné,“ říká bývalý ředitel Slováckého divadla a režisér posledního uvedení Její pastorkyně Michal Zetel. „Stejně tak není, domnívám se, podstatné, abychom v té naší hledali nutně něco nového. Její pastorkyňa je hra se zápletkou až antického rozměru a není tedy možné, aby dopadla takzvaně dobře. Konec bude vždy jistým způsobem tragický, a my hledáme příčiny a pohnutky postav, které k tomu konci vedly, a pokoušíme se je pochopit. A garantuji, že i rozdíl deseti let mezi jednotlivými uvedeními přináší díky jinému duchu doby nové chápání,“ říkal před premiérou Michal Zetel.

Kromě Jitky Hlaváčové se v inscenaci objevují ještě Petra Staňková v roli Jenůfy, Pavel Šupina jako Števa, František Maňák coby Laca, dále Pavel Hromádka, David Vaculík nebo Pavlína Hejcmanová.