The Capitals: Španělská levice nepodpořila vstup Finska a Švédska do NATO

© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


MADRID

Španělská levice nepodpořila vstup Finska a Švédska do NATO. Španělský parlament ve čtvrtek hlasoval o ratifikaci vstupu Švédska a Finska do NATO. Hlasování přitom ukázalo na velkou propast mezi stranami španělské vládní koalice. Zatímco sociální demokraté ze strany PSOE hlasovali pro rozšíření aliance, levicová aliance Unidas Podemos se zdržela hlasování. Strana vládní koalice to zdůvodnila tím, že se nechce „podřizovat zájmům Spojených států“.

Pro vstup Švédska a Finska hlasovala většina parlamentních stran – PSOE (S&D), středopravicová Lidová strana (EPP), pravicové hnutí VOX (ECR), středoliberální Ciudadanos (Renew), baskická nacionalistická PNV (Renew) i katalánská proevropská Partido Demócrata Europeo Catalán.

Na levicové straně spektra však byla podpora rozšíření NATO zásadně nižší. Problém vyjádřili také čtyři poslanci strany Izquierda Unida (Sjednocená levice) začleněné do vládní levicové formace. Ti dali jasně najevo svůj nesouhlas se vstupem obou skandinávských zemí a hlasovali proti. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


BERLÍN

Německo pošle Ukrajině nové zbraně, tanky si nechá. Německo pošle Ukrajině novou várku zbraní, konkrétně dva raketomety, munici a padesát obrněných vozidel. Dodávka však nebude obsahovat západní bojové tanky, o které Ukrajina požádala. Informovala o tom německá ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD).

Vláda argumentuje tím, že žádná země západní typ tanků zatím na Ukrajinu neposlala. Německo tak nechce učinit žádnou unilaterální akci. (Julia Dahm | EURACTIV.de)


PAŘÍŽ

Strana Marine Le Penové shání peníze. Zadlužená francouzská krajně pravicová strana Národní sdružení vyzvala k veřejné sbírce. Potřebuje od svých podporovatelů vybrat alespoň tři miliony eur na pokrytí svých dluhů.

Celkový dluh strany vedené Marine Le Penovou činí 23 milionů eur. Národní sdružení sice díky vyššímu počtu poslanců v parlamentu získá i vyšší příspěvek, ten jí však bude vyplacen až v květnu 2023. Do té doby musí Marine Le Penová hledat finance na provoz jinde, francouzské banky ji půjčit odmítají.

Veřejnou sbírku svolala strana i v roce 2019. (Charles Szumski | EURACTIV.com)


VARŠAVA

Polský parlament chce po Německu válečné reparace. Drtivá většina zákonodárců dolní komory polského parlamentu ve čtvrtek hlasovala pro iniciativu vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která požaduje od Německa válečné reparace.

Poláci přišli během německé okupace Polska za druhé světové války o 6,2 miliardy zlotých (1,3 miliardy eur), jak zjistila zvláštní zpráva parlamentního výboru vydaná 1. září. Právo a spravedlnost nyní tuto částku požaduje po Německu. Německo tento nárok důrazně odmítlo s tím, že socialistická Polská lidová republika se v roce 1953 práva na reparace vzdala.

Rezoluce předložená PiS získala podporu napříč stranami. Podpořilo ji 418 ze 460 poslanců dolní komory parlamentu a pouze čtyři byli proti. (Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)


BĚLEHRAD

Srbsko slibuje, že uspořádá alespoň krátký EuroPride. Srbská vláda slíbila Evropské komisi, že Bělehrad umožní konání sobotního průvodu EuroPride na podporu LGBTQ+ lidí. Průvod ale bude výrazně kratší, než se původně očekávalo. Informovala o tom agentura BETA. Podle jejích zdrojů je Evropská komise s kroky srbské vlády vážně nespokojena, což se zřejmě promítne i do další zprávy o připravenosti Srbska na vstup do EU. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář