Ve žďárské knihovně o světě médií besedují středoškoláci i nejstarší

regiony

Bibliotheca inspirans 2022 je ocenění pro knihovny, které svým návštěvníkům nápaditým způsobem pomáhají s lepší orientací ve spleti rozporuplných informacích.

Ve žďárské knihovně o světě médií besedují středoškoláci i nejstarší
Kateřina Hošková
16. září 2022 - 11:00

Žďárská Knihovna Matěje Josefa Sychry se díky svým vzdělávacím akcím stala jednou ze sedmi oceněných. Vyhlášení proběhlo v Olomouci 15. září na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2022.

„Veřejné knihovny již dávno nejsou jen regály s knihami. Jsou centrem vědění, setkávání a solidarity. Lidé, kteří v nich pracují, učí veřejnost pracovat s informacemi. Také vytvářejí prostor pro dialog a celoživotní vzdělávání a jsou důležitým hybatelem lokálního dění,“ vysvětluje Andrea Studihradová z České spořitelny, která ocenění Bibliotheca inspirans společně s Nadací OSF organizuje.

V roce 2022 proběhl první ročník zaměřený na mediální vzdělávání. Za své aktivity, kterými inspirují i další knihovny, bylo oceněno celkem 7 knihoven, od velkých krajských až po ty menší v obcích pod 50 tisíc obyvatel. Vyhlášení oceněných proběhlo v Olomouci 15. září na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2022. Bibliotheca inspirans je v současnosti jediné ocenění v Česku, které nevzniklo uvnitř knihovnické obce, ale přichází jako podpůrný impuls z vnějšku. „Knihovnice a knihovníci odvádějí skvělou práci. Skrze toto ocenění jim dáváme jasně najevo, že si jejich práce vážíme. Chceme, aby naši spoluobčané, zřizovatelé knihoven i státní úředníci stejně jasně jako my viděli, jak inspirativní mohou knihovny být,“ říká Tereza Lišková z Nadace OSF, která s knihovnami právě na rozvoji mediálního vzdělávání dlouhodobě spolupracuje.

Žďárská knihovna se mediální gramotnosti věnuje velmi aktivně. „Cítila jsem, že knihovna by měla být institucí, která dá dětem a dospívajícím vhled, jak se k mediálním zprávám stavět. Jsme zaplaveni informacemi a měli bychom je umět kriticky zhodnotit,“ vysvětluje knihovnice Kateřina Hošková důvod, proč začala v knihovně pořádat tematické besedy pro školy. A snaží se to dělat atraktivním způsobem.

„Hodně používám videa, protože na ně děti reagují mnohem lépe než na hodinové povídání. Vycházím třeba z Kovyho mediálního ringu, což jsou čtyřminutové spoty, kde je vše skvěle vysvětlené. Když děti vidí, že jim informace podává tenhle populární youtuber, tak je berou. Snažím se je co nejvíce zapojovat. Na konci je rozdělím do skupin a rozdám jim články, které mají kriticky zhodnotit právě podle otázek z mediálního ringu,“ popisuje knihovnice. Besedy naplno běží od letošního jara a Kateřina Hošková v nich plánuje pokračovat. Tereza Lišková z Nadace OSF věří, že knihovnice ve svém úsilí vytrvá: „Žďárská knihovna spolupracuje s různými typy středních škol a s žáky pak otevírá důležitá témata, která by v běžném školním provozu mohla pod návalem dalších povinností zůstat někde na okraji.“

Otázky týkající se světa médií probírá knihovnice i se žďárskými seniory. Do cyklu přednášek Knihovna seniorům pozvala Jaroslava Valůcha z organizace Transitions, který se mediálnímu vzdělávání starší generace věnuje dlouhodobě. „Starší lidé někdy mají větší tendenci věřit všemu, co se píše. Na podzim chceme tuto přednášku udělat znovu,“ popisuje Kateřina Hošková. A má další plány. Za mikrogrant, který knihovna v rámci ocenění obdržela, by ráda zrealizovala přednášku nějakého známého žurnalisty: „Myslím, že by to pro děti a studenty mohlo být zajímavé.“

Kateřina Hošková původně vystudovala jazyky na pedagogické fakultě, ale po třicítce se rozhodla vystudovat ještě knihovnictví. „Jsem knihovnice tělem i duší,“ směje se. „Chodím sem do práce hrozně ráda a myslím, že to čtenáři poznají a ocení. S kolegyněmi se jim snažíme návštěvu knihovny co nejvíce zpříjemnit. Usmíváme se, poradíme, pomůžeme, mají tu zázemí, kde mohou společně pobýt. A všechno mají zadarmo, včetně akcí a přednášek. Když sem chci nalákat mladé, řeknu jim, že tu máme wi-fi zdarma. Ať se sem klidně posadí na celý den s notebookem. Knihovny dnes plní různé funkce a je důležité, aby si je lidé našli a cítili se v nich dobře,“ uzavírá Kateřina Hošková.



O Bibliotheca inspirans:
Bibliotheca inspirans je ocenění pro knihovny, které díky mediálnímu vzdělávání září na mapě Česka. Letos ho získalo 7 knihoven: Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích (pobočka Čtyři Dvory), Knihovna Matěje Josefa Sychry (Žďár nad Sázavou), Krajská knihovna Karlovy Vary, Městská knihovna Hodonín, Městská knihovna Tišnov, Městská knihovna v Praze a Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Oceněné knihovny získaly mikrogrant ve výši 10 nebo 20 tisíc, který využijí pro další rozvoj svých aktivit.

Nadace OSF ve spolupráci s Českou spořitelnou touto cestou podporuje knihovny, které přinášejí příklady dobré a inspirativní praxe. V roce 2023 se ocenění Bibliotheca inspirans zaměří na komunitní roli knihoven. Nominační formulář bude stejně jako u letošního ročníku otevřen veřejnosti, návštěvníkům knihoven i knihovnické obci.  

O výběru ocenění Bibliotheca inspirans 2022 rozhodla porota ve složení: Tomáš Jindříšek (expert v oblasti marketingové komunikace), Kateřina Jiřinová (expertka v oblasti vzdělávání, kritického myšlení a fungování komunit), Tereza Lišková (koordinátorka programu Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím a novinářka), Andrea Studihradová (CSR manažerka České spořitelny), Ladislava Zbiejczuk Suchá (Katedra informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity).

(rp,novinkyvysocina.cz.foto:Milan Říský)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif