Na objektu bývalé Obchodní a průmyslové banky začne průzkum fasády

regiony

Objekt bývalé Obchodní a průmyslové banky v Ostravě obklopí lešení. Stát bude na chodníku na ulici 28.října.  Lešení o délce přibližně 20 metrů bude v první etapě sloužit k provedení restaurátorského průzkumu fasády, především ozdobných prvků, říms a štítů.

Na objektu bývalé Obchodní a průmyslové banky začne průzkum fasády
Původní podoba Obchodní a průmyslové banky
16. září 2022 - 12:00

Dům, který byl postaven v letech 1904–1905, navrhl pro Obchodní a průmyslovou banku vídeňský architekt Wunibald Deininger tehdy ještě ve spolupráci s otcem Juliem. Přízemí domu v minulosti zaujímaly prostory banky a obchodů, v patrech byly luxusní byty.

Současný restaurátorský průzkum je prvním krokem v plánované rekonstrukci, v níž se počítá s navrácením objektu do původní podoby. Na zrekonstruovaný objekt by mohla navazovat přístavba, situovaná do proluky na ulici 28. října směrem k Hotelu Imperial. Majitel budovy nyní vyjednává se Statutárním městem Ostrava o odkupu potřebných pozemků.  V nově postavené části je plánován bytový dům, v původním objektu pak exkluzivní hotel. „Záměrem investora je vrátit budově původní vzhled, k čemuž je nutné provést důkladný průzkum fasády a střechy. Na základě zjištění pak bude navržen postup a technologie samotné rekonstrukce,“ sdělil mediální zástupce investora Jindřich Vaněk.

Někdejší Obchodní a průmyslová banka je součástí komplexu obchodního domu Ostravica-Textilia. Jeho dvě části, nájemní a obchodní dům z roku 1911 moravského architekta Felixe Neumanna a obchodní dům Textilia z let 1928–1929, nyní procházejí rekonstrukcí. „Těší mě, že se vize znovuoživení celého komplexu Ostravice-Textilie po letech dala do pohybu. V interiérech objektů A i B je vidět velký kus odvedené práce a start historického průzkumu na sousední budově je dalším dílem skládačky, na jejímž konci bude důstojná podoba centra, kterou si jistě všichni Ostravané přejí,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura při kontrolním dni, který se v Ostravici konal 7. září.



Investorem stavby je liberecký podnikatel s řeckými kořeny Michalis Dzikos, který se zaměřuje na rekonstrukci historických objektů. Dzikos má na kontě již několik zachráněných historických budov, jež po citlivé rekonstrukci proměnil v prosperující hotely a restaurace. Jedná se například o zámek v Ratboři u Kolína, známý podle svého tvůrce, architekta Jana Kotěry, jako Chateau Kotěra. Mezi další stavby patří Okresní dům v Hradci Králové, jehož autorem je rovněž Kotěra, či bývalá Cyrilometodějská záložna v Brně, dnes Hotel Grandezza.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:MMOstrava)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif