Jan Jaroch
16. září 2022 • 12:25

Federerův odkaz: Mr. Wimbledon, miliardář. A také díky z Česka

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Pochází ze Švýcarska, neutrální země s pouhými 8,6 miliony obyvatel, přesto jeho jméno zná celý svět. Vždyť kromě Antarktidy vítězil na všech kontinentech a šarmem své osobnosti i elegantního tenisu, který z něj prýštil, nenechal nikoho chladným. Roger Federer (41) nekončí možná kariéru jako nejvíc dekorovaný hráč v dějinách, pokud byste však udělali průzkum, kdo je pro tenisové příznivce GOAT (Greatest Of All Time), je velmi pravděpodobné, že by jím byl právě on. Jaký je odkaz Rogera Federera?

  • Osm Wimbledonů

    Vyhrát Wimbledon jednou garantuje nesmrtelnost. Vyhrát ho osmkrát? Ufff… Zelená tráva na londýnské adrese SW 19 lemuje kariéru Rogera Federera jako nic jiného. Už jako malý si hrál doma v Basileji na Beckera, Edberga či Samprase. Hvězdy londýnské trávy byly jeho největšími idoly. „Vždycky jsem doufal, že si Wimbledon alespoň jednou zahraji jako moji hrdinové,“ vzpomínal. Dočkal se vlastně brzy. V roce 1998 vyhrál wimbledonskou juniorku, o tři léta později již mezi muži porazil v osmifinále Peta Samprase a zastavil jeho tažení za pátým titulem v řadě. A v sezoně 2003 právě v All England Clubu uchvátil svůj první grandslamový titul. Přidal jich ještě dalších sedm a stanovil mužský rekord.

    Mohl vyrovnat i absolutní rekordmanku Martinu Navrátilovou, kdyby ve finále 2019 využil dva mečboly na Novaka Djokoviče. Či kdyby mu v roce 2008 neutekla koncovka s Rafaelem Nadalem ve finále, které je považováno za nejlepší tenisový zápas dějin. V All England Clubu odehrál 22 ročníků za sebou, chyběl poprvé a naposledy během aktivní kariéry až letos. Je symbolické, že nakonec i svůj poslední profesionální zápas sehrál na londýnské trávě ve čtvrtfinále roku 2021. Zanechal na ní hlubokou stopu - 8 titulů, 115 výher a 14 porážek.

    Tenisový velikán Roger Federer se loučí s kariérou Tenisový velikán Roger Federer se loučí s kariérouFoto ČTK

  • Jediný tenisový miliardář

    Pouze šesti sportovcům se podařilo vydělat během kariéry přes miliardu dolarů – Tiger Woods (1,72 - golf), Cristiano Ronaldo (1,24 - fotbal), LeBron James (1,16 – basketbal), Lionel Messi (1,15 – fotbal), Roger Federer (1,09) a Floyd Mayweather (1,08 – box). Jen osmina jeho výdělků šla z prize money, zbytek přitekl od partnerů, kteří bažili po tom spojit své jméno se značkou RF. Hodinky Rolex, oblečení Nike či později Uniqlo, šampaňské Moët & Chandon, čokolády, těstoviny, auta a mnohé další – to je seznam jeho partnerů.

    Švýcar Roger Federer mluví během ceremoniálu na Wimbledonu Švýcar Roger Federer mluví během ceremoniálu na WimbledonuFoto Reuters

  • Čtyřletka absolutní dominance

    Tenis nikdy nezažil tak dominantní čtyřletku v podání jednoho muže tak jako mezi sezonami 2004 a 2007. Když se Federer naučil vítězit, nikoho před sebe nepustil. Během téhle své zlaté éry, kdy se Rafael Nadal teprve měnil z klasického útlého antukáře na pozdější megastar, neměl RF v podstatě konkurenci. V únoru 2004 svrhl ze světového trůnu Andyho Roddicka a nikoho na něj nepustil dalších 237 týdnů. Během čtyř sezon vyhrál 11 grandslamů ze 16 možných a celkem 42 turnajů ze 66, na které dorazil. A zápasová bilance? 315 vítězství proti 24 porážkám (úspěšnost 93 procent).

  • Člověk se mění

    Elegán, jenž se nepotí a negativní emoce u něj příliš neuvidíte, tak svůj obraz vypálil do sítnic věrných fanoušků. V dětství přitom platil za pravý opak. Vztekloun, který brečel po každé prohře. Táta Robert ho jednou vysadil z auta, aby šel domů pěšky, jak vyváděl. Do top 10 se prokousal až v jednadvaceti letech, což bylo relativně pozdě. Pochyboval o sobě, z prvních osmi finále na ATP Tour jich šest prohrál. Svazovalo ho velké očekávání a tlak, později přiznal, že navíc nebral tenis ještě zcela vážně. Později ale dokázal vyhrát 24 finále v řadě, kariéru končí s bilancí 103:53 v titulových zápasech.

    2003 - Roger Federer se svým prvním titulem z Wimbledonu 2003 - Roger Federer se svým prvním titulem z WimbledonuFoto Profimedia.cz

  • Nikdy neskrečoval zápas

    Ve dvouhře nastoupil k 1526 utkáním, v deblu jich odehrál 223. A žádný z nich během 24 sezon nevzdal předčasně. „To je něco, čeho si opravdu hodně vážím,“ pravil. V minulosti přiznal, že jen dvakrát v kariéře byl skutečně blízko skreči. V roce 2005 při finále Turnaje mistrů s Davidem Nalbandianem, když hrál s bolavým kotníkem, který si dva týdny před turnajem otočil.

    A rok předtím v Miami, když nastoupil proti Nikolaji Davyděnkovi na kurt s úpalem. „Ten zápas jsem ale nakonec zvládl a dal si další šanci,“ vzpomínal. Zcela čistý však Švýcarův rejstřík skrečí není. Sám přiznává, že coby junior jedno utkání nedohrál. „Měl jsem takové bolesti zad, že už nešlo pokračovat. Řekl jsem to trenérovi a ten mi pověděl: Vzdej to, to je v pořádku…“

    Roger Federer Roger FedererFoto Blesk/Martin Sekanina

  • Díky z Česka

    Česko je silně propsáno do kariéry Rogera Federera. Jeho prvním trenérem v basilejském Old Boys Tennis Clubu byl český emigrant Adolf Kacovský, jenž ho vedl střídavě od osmi do čtrnácti let. Pracoval pro něj i fyzioterapeut Pavel Kováč. Jeho prvním velkým soupeřem byl Jiří Novák, jenž Federera zdolal v prvním kole při jeho premiéře na dospělém Wimbledonu 1999 a později ve finále turnaje ve Gstaadu 2003, kam už přijel jako čerstvý wimbledonský vítěz.

    Tomáš Berdych byl braný za specialistu na švýcarského génia, jehož dokázal šestkrát zdolat (6:20). Poprvé jako osmnáctiletý zelenáč na olympiádě v Aténách 2004. „Hráli jsme proti sobě nejvíc zápasů, porazil mě pak i na US Open, ve Wimbledonu. Tomáš byl můj nejtěžší český soupeř,“ řekl v roce 2017 Federer. A co nastartovalo velkou daviscupovou éru dua Berdych – Radek Štěpánek. Barážový triumf nad Federerovým Švýcarskem v O2 areně z roku 2007.

    Roger Federer a Tomáš Berdych během setkání v Praze u příležitosti propagace nového tenisového turnaje Laver Cup, na kterém si oba zahrají Roger Federer a Tomáš Berdych během setkání v Praze u příležitosti propagace nového tenisového turnaje Laver Cup, na kterém si oba zahrajíFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud