Krimi nikdy neomrzí

krimi-detektivky
Dnešní knižní tipy osloví fanoušky kriminálních příběhů. Představíme vám totiž hned čtyři knihy oblíbených českých i zahraničních spisovatelů. Kterému z nich dáte přednost? A pozor: na své si tentokrát přijdou i milovníci audioknih!

Máte rádi detektivní příběhy odehrávající se v Čechách? Pak si nenechte ujít další knihu Petra Sagitariuse. Ve dvou nových povídkách Zahrada a Rest se opět setkáte se svérázným vyšetřovatelem Romanem Saranem.

Detektivní série Trujkunt dějově zasazená do nejvýchodnějšího cípu Česka, kde se běžně hovoří těšínsko-jablunkovským nářečím „po naszymu“, pokračuje povídkami Zahrada a Rest, v nichž se vrací na scénu svérázný major ostravské kriminálky Roman Saran, proslulý nejen výbušnou povahou, ale i četnými milostnými eskapádami.
V povídce Zahrada Saranovi v pátrání výrazně pomáhá jeho kamarád Marek Hota, jehož přivede taxikaření na stopu obrazu namalovaného slavnou Toyen. Smrt majitele tohoto skvostu a krádež samotného díla zavede oba muže až na půdu jablunkovského sanatoria, v němž se sbírka podobných obrazů nachází. Patřila do ní i zmiňovaná Toyen? Pokud ano, proč odtud před lety zmizela? A má tento dávno promlčený zločin něco společného i se samotnou vraždou?
Okolnosti surové vraždy lichváře, zabitého kopem do hlavy jako z akčního filmu, pak v příběhu nazvaném Rest vracejí Sarana k tragické události staré mnoho let a nabízejí mu možnost záhadu objasnit a zároveň i ulevit svému svědomí. Splatí svůj dluh, nebo naopak zjistí, že stíny temné minulosti nelze zaplašit a uplynulé roky v tomto případě žádné smíření neznamenaly?

Zahrada, Rest

Trujkunt 4
Autor: Petr Sagitarius

Počet stran: 212
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3835-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zahrada, Rest vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Hotovi se před dvěma dny přestěhovali do nového bytu. Podařilo se jim s jedním starším párem směnit jejich dvoupokoják za 3+1. Potřebovali pokoj navíc pro dvouletou dceru a měli v plánu se rozrůst. Zůstali v Jablunkově na stejném sídlišti, přemístili se jen do paneláku naproti přes cestu. Při stěhování jim pomáhal jejich kamarád Roman Saran, major ostravské kriminálky. Malý, ale sporý, jak se lidově říkalo. Skoro o hlavu vyšší Marek si z blonďatého kámoše kvůli vzrůstu občas utahoval. Bavilo ho dráždit Romanovu prudkou letoru.
„Dokdy ji chceš nechat u babičky?“
Hotova matka Alžběta Sikorová byla v jejich životě novum. Marek ignoroval rodiče od osmnácti, kdy začal žít u svého milovaného dědy Hoty, jenž mu posléze přenechal byt i příjmení. Markův otec s diagnostikovanou paranoidní schizofrenií, v posledních letech utlumenou silnými farmaky, bydlel v garsonce v objektu takzvaného starého kláštera. Z bláznivého Firy, jak se mu v Jablunkově přezdívalo, se stal samozvaný kazatel a dogmatický vykladač Písma svatého. Denně postával u kostela, takže jej nešlo přehlédnout. Marek s ním kontakt nenavázal a ani se k tomu nechystal. Kontakt přišel z jiné strany. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Petr Sagitarius je český detektivkář s polskými kořeny, který se narodil a vyrůstal v Třinci, nyní již pětatřicet let žije a poslední roky také píše v Jablunkově. V prostředí česko-polsko-slovenského trojmezí se také odehrává děj většiny příběhů jeho detektivní série Trujkunt. Pracoval jako učitel, kulturní referent, dělník, výtvarník a novinář a v letech 1998 až 2014 také jako starosta města Jablunkova, v současnosti je v invalidním důchodu. Vše, co posbíral dosavadní cestou životem včetně originálního těšínského nářečí, se odráží v jeho kriminovelách. První trilogie pod souhrnným názvem Trujkunt vyšla v roce 2020 a byla nominována na moravskoslezskou kulturní cenu Jantar. V roce 2021 byla vydána dvě pokračování Trujkuntu nejprve s novelami Klasztor a Návrat, posléze Pierot a Na krev a naposledy Zahrada a Rest. Autor, pokud jde o žánr krimi, obdivuje Chandlera, Larssona a Erbena, miluje povídky i filmy Woodyho Allena, směje se nekorektním vtipům kreslíře Dagssona, poslouchá kapelu Rammstein a baví se psaním dalších a dalších detektivních příběhů.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

A nyní tip pro milovníky audioknih! Poslechněte si napínavou detektivku z rudolfínské Prahy od jednoho z nejoblíbenějších českých autorů Vlastimila Vondrušky! V audiopodobě totiž vyšla jeho kniha Dům ztracených duší.

Dcera alchymisty Giovanniho da Ponte Fiorella spolu se svými přáteli tentokrát vyšetřuje v domě U Bezhlavého kohouta v Templové uličce, o kterém se říká, že je prokletý. Kdysi v něm zemřela celá rodina na mor, později v něm jistý pekař zabil svou manželku. Dům zůstal dlouho prázdný, ale pak ho koupil Hanuš, vzdálený příbuzný sklepnice Lucie. Jakmile se do něj nastěhuje, začnou se dít nevysvětlitelné věci…

Dům ztracených duší (audiokniha)

Autor: Vlastimil Vondruška
Interpretka: Eva Josefíková
Délka: 8 hodin 55 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236115422
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Dům ztracených duší vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Vlastimil Vondruška (nar. 1955 v  Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. Působil v Československé akademii věd, v Národním muzeu v Praze, jako podnikatel se řadu let zabýval výrobou kopií historického skla (založil sklárnu Královská  huť v Doksech). V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň čtenářů si získal především historickými detektivkami z doby vlády Přemysla Otakara II. Jedním z jeho úspěšných titulů je například čtyřdílná Přemyslovská epopej (podívejte se také na reportáž z prezentace knihy). Dosud prodal více než půl milionu knih. Mezi jeho díla patří např. Ulička hanbyVzpoura goliardůOsmanský tábor či Husitská epopej, za kterou získal v roce 2015 titul Bestseller roku. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBY v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů. Přečtěte si náš rozhovor s autorem.

Zdroj informací: vlastimilvondruska.cz

O interpretce

Eva Podzimková (rozená Josefíková) je rodačka z Uherského Hradiště. Divadlu se začala věnovat již v roce 1999 (jako žákyně literárně-dramatického oboru ZUŠ pod vedením Hany a Stanislava Nemravových). Tamtéž působila jako členka divadelního souboru Dohráli jsme. Po absolvování studia na gymnáziu v Uherském Hradišti byla přijata na DAMU, obor činoherního herectví. Jako herečka nyní hostuje ve Stavovském divadle v roli Niny Zarečné v inscenaci Čechovova Racka (režie Michal Dočekal), v Národním divadle hraje několik rolí ve hře Enron (režie Michal Dočekal). V divadle Disk je k vidění v absolventském představení v roli Lilly Cahillové (S. Stephens: PUNK ROCK, režie: I. K. Kubák). Účastní se často scénických čtení, slyšet ji můžete v dabingu či rozhlasových pohádkách. Od roku 2011 je členkou divadelní společnosti Tygr v tísni. Další projekty: krátký film The cupboard, režie Karina H. Grung 2011, umělecká spolupráce v rámci udílení cen Magnesia Litera pod vedením A. Stodolové Laštovkové 2011.

Zdroj informací: ČSFD

————————————————

Mezi populární zahraniční autory krimi příběhů patří James Patterson. Pokud jde i o vašeho oblíbeného spisovatele, pak byste si neměli nechat ujít knihu 20. OběťČím se seržantka Lindsay Boxerová bude zabývat tentokrát?

Seržantka Lindsay Boxerová má na stole složitý případ. Vypadá to, že mezi třemi oběťmi zastřelenými ve třech různých městech existuje spojitost. Přesnost střel je stejně děsivá jako výběr vrahova cíle. Zavražděnými jsou totiž známé osobnosti, které tajily své kriminální aktivity. Veřejnost je rozpolcená: má vraha považovat za hrdinu, nebo za obyčejného padoucha?

20. Oběť

Ženský vyšetřovací klub
Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-744-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu 20. Oběť vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Stalo se to těsně předtím, než se Cindy toho dne začala chystat k odchodu z práce.
McGowan otevřel dveře její kanceláře a v ruce držel výtisk Examineru tak, aby si mohla přečíst titulek zpoza svého stolu.
ÚTOKY ODSTŘELOVAČŮ NA DROGOVÉ DEALERY VE TŘECH MĚSTECH.
To jako vážně? Tohle byl její příběh.
Examiner jí ho vyfoukl – a to znamenalo konec jejího světa. Její práce se dostala na veřejnost bez jejího jména.
McGowan řekl: „Povídal jsem ti, abys s tou reportáží nečekala.“
Cindy vybuchla jako virtuální bomba. Příliš hlasitě se na McGowana obořila: „Poslouchej, ty kreténe. Nevyplatí se zahrávat si s policejními zdroji.“
Zasmál se. „Páni, tvůj přítel musí být pořádně naštvaný.“
Cindy zrudla. „Jsi nechutný,“ odsekla.
„On je polda, viď?“ nedal pokoj McGowan. A když pokračoval: „Ale no tááák. Kde je tvůj smysl pro hu–“, přešla Cindy kancelář a zabouchla mu dveře před šklebícím se obličejem.
Cindy ignorovala šokované výrazy kolegů, kteří na ni zírali přes skleněné stěny, vrátila se ke svému stolu a zadala ten titulek do vyhledávače. Pak přelétla pohledem špatné zprávy, které jí zaplnily monitor: Google, Bing, USA Today, televizní zpravodajské stanice, ti všichni použili stejné nebo podobné nadpisy. (str. 1)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myškySběratel polibkůJack a JillChuť krve, Citlivé místoPřímý zásahŠťastné a veselé a další). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřítDruhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Na závěr potěšíme fanoušky Michaela Connellyho. Pustit se můžete do jeho knihy Advokát: Rozsudek ráže 9. Volně navazuje na předchozí úspěšný román Advokát s Michaelem Hallerem v hlavní roli, ve kterém se Haller poprvé setkává s nejznámějším autorovým hrdinou – detektivem Harrym Boschem!

Michael Haller sice získá po zavražděném kolegovi zavedenou advokátní kancelář, ale štěstí mu to nepřinese. Mezi klienty je totiž i Walter Elliot, filmový magnát obžalovaný z dvojnásobné vraždy. Ačkoli je jeho případ zárukou vítané mediální pozornosti a tučných zisků, Haller prozatím netuší, že mezi zavražděním kolegy a obžalobou magnáta může existovat spojitost a že si tak namaloval na čelo terč. Navzdory nebezpečí pomalu proniká do případu a uvědomuje si, že tu něco nehraje. Ocitá se mezi mlýnskými kameny: musí hájit zájmy klienta a současně dodržovat zákon. Vymyslí proto ďábelský plán, přestože si uvědomuje, že riskuje nejen svou kariéru, ale i holý život.
Kniha se stala předlohou pro úspěšný seriál z produkce Netflixu.

Advokát

Rozsudek ráže 9
Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0551-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Advokát vydalo nakladatelství Slovart.

O autorovi

Michael Connelly pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdyPádOdvrácená strana konce či Básník smrti.

Zdroj informací: www.michaelconnelly.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahrada, Rest
Trujkunt 4

Sagitarius, Petr

Argo, 2022

zobrazit info o knizeDům ztracených duší (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2022

zobrazit info o knize20. Oběť
Ženský vyšetřovací klub

Patterson, James

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeAdvokát
Rozsudek ráže 9

Connelly, Michael

Slovart, 2022

Napsat komentář